С оглед на високата отговорност, която носят политическите партии, произходът

...
С оглед на високата отговорност, която носят политическите партии, произходът
Коментари Харесай

Германските партии получават от държавата по 0,85 евро за глас

С оглед на високата отговорност, която носят политическите партии, " произходът на техните средства и методът, по който те се употребяват, би трябвало да бъдат публично притежание " - е записано в немската конституция. Поради това парламентарно показаните политически сили годишно показват подробни отчети за своите финанси, които след това се ревизират и оповестяват от ръководителя на Бундестага.
 Партиите връщат надвзетите дотации до 2020 година  Партиите ще връщат общо 14,6 млн. лева за надвзети дотации
От аферата " Флик " до аферата " Мойтен "

Законодателите са се постарали да обезпечат на партиите стопански опцията да оказват въздействие – с цел да не зависят от огромни външни спонсори. А при положение, че въпреки всичко имат такива – те са длъжни да ги разгласят. Задължително е и условието за прецизно обособяване на партийните от държавните финанси – за партиите да не стават подвластни от благоволението на ръководещите.

Има обаче редица случаи, които демонстрират, че това не постоянно се получава – да вземем за пример аферата " Флик " (десетки хиляди марки рушвет, платени от концерна " Флик " на депутати от всички парламентарно показани партии през 80-те години) и аферата с незаконните " черни каси " на Християндемократическия съюз (ХДС) през 90-те.

В центъра на най-актуалната спекулация с нерегламентирано облагодетелстване е партията „ Алтернатива за Германия “, чийто водач Йорг Мойтен очевидно е приел една швейцарска рекламна организация да му направи акция против 90 000 евро на локалните избори през 2016-а година в провинция Баден-Вюртемберг. Скандалът се разчу към последните европейски избори, без обаче да смути Мойтен: не бил направил нищо неправилно и имал чиста съвест, твърди той, тъй като не ставало дума за подаяние.

Партиите в Германия печелят и от продажби, и от наеми

Един от главните източници на финансиране за немските партии е членският импорт, възлизащ на към четвърт от всички получавани средства. Даренията заемат второто място - с 15 %. Въз основа на Закона за партиите, те взимат годишно държавни дотации, чийто размер зависи от получените на районни, национални и европейски избори гласове и покрива към една трета от партийните разноски. От 2012-а година насам съществува горна граница за общото партийно финансиране от страна на страната - последно 193,6 милиона евро за тази година.

Иначе отпусканата годишно сума за получен глас към този момент е 0,85 евро, а за първите четири милиона взети гласове сумата е 1,03 едно евро (според последната актуализация на цифрите от май т.г.). Правото да получат дотации имат тези партии, които са взели 10 % от гласовете в съответния изборен регион. А когато получат дарения, политическите сили взимат от страната по 0,45 цента за всяко предоставено евро - само че единствено в случай че общата сума на дарението не надвишава 3 300 евро. С други думи - в случай че някой подари толкоз, страната поставя още 1 500 евро от горната страна.

За да стане част от системата на отчасти държавно финансиране, съответната партия би трябвало да е получила минимум 0,5 % на последните избори за Бундестаг или за Европейски парламент, а за локални избори бариерата е едно на 100. Тези условия важат за всички, с изключение на за партиите на националните малцинства.

Партиите в Германия имат и правото да се финансират от икономическа активност – от разнообразни проведени прояви, както и от отдаването чартърен на парцели или земя. Този тип доходи покриват към 7 % от общите. Принципно приходите на партиите от членски импорт и дарения би трябвало да надвишават държавната дотация – условие, което затруднява най-много дребните партии, в случай че отпусканите държавни пари за получени гласове са повече от личните им доходи.

Повече бистрота

Прозрачността на партийното финансиране в Германия като цяло не е задоволителна - този укор постоянно се насочва от разнообразни организации като „ Трансперънси интернешънъл, които се борят против корупцията. Една от главните рецензии е, че в Германия огромните дарения се оповестяват пред ръководителя на Бундестага едвам от 50 000 евро нагоре. Освен това се предлага анонимните дарения да бъдат анулирани напълно.

От името на управлението на Зелените Брита Хаселман съобщи, че има потребност от по-ясни законови правила за партийното финансиране. Даренията - съгласно нея - би трябвало да се афишират още от 5 000 евро нагоре, а не чак от 50 000. От Партията на свободните демократи са за горна граница от 10 000 евро, а позицията на социалдемократите е, че най-важно е администрацията на Бундестага да разполага с задоволително благоприятни условия, с цел да управлява процесите.

Текстът е оповестен в " Дойче веле ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР