С очовечаване на административните услуги до края на годината ще

...
С очовечаване на административните услуги до края на годината ще
Коментари Харесай

До края на годината може да отпаднат 12 хартиени удостоверения

С " очовечаване " на административните услуги до края на годината ще отпадне потребността от 12 хартиени удостоверения, сподели пред публицисти в Министерския съвет през днешния ден вицепремиерът Томислав Дончев. Това са удостоверения, свързани с БУЛСТАТ, с гражданско, служебно и имотно положение, с услуги на Национален осигурителен институт и други, осведоми Българска национална телевизия.

Очаква да отпаднат изцяло най-малко осем от тези удостоверения, а за четири това ще е отчасти. Проблемът е, че доста от регистрите на администрацията са на хартия за времето до 2000 година, посочи Росен Желязков, ръководител на Държавна организация " Електронно ръководство ".

За облекчение на административни режими са нужни промени в най-малко 100 закона и в още повече подзаконови постановления и решение на Министерски съвет и на други ведомства.

До средата на октомври Министерски съвет ще внесе в Народното събрание предложенията за законови промени за административната промяна, сподели Дончев.

Анализът от потребността за цифровизация на хартиените масиви на администрациите ще бъде изработен от Министерството на правораздаването. Преобразуването в дигитален тип на една страница с формат А4 коства 3-4 стотинки, сподели Желязков.

На оптимизация към този миг подлежат една четвърт от 605 административни услуги. Тя включва понижаване на времето и на таксите за услугите, сподели вицепремиерът.

Инспекторатите на ведомствата ще се включат в контрола на административната промяна, уточни Дончев. Той изрази удивление, че при работно време от осем часа за обещано ведомство приемното време за жители е по-кратко. " Ще отпадне така наречен " двутактовост на услугите. Не е нужно жителите да подават заявление за документ на една дата, а да го получават на друга дата в случай, че той се вади за пет минути ", добави Дончев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР