С очевидно предизборна цел и в предпоследния ден на 48-ото

...
С очевидно предизборна цел и в предпоследния ден на 48-ото
Коментари Харесай

Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от средната

С явно предизборна цел и в предпоследния ден на 48-ото Народно заседание депутатите одобриха промени в Кодекса на труда, с които обвързаха минималната работна заплата като 50% от междинната брутна заплата за страната. Предложението бе на Българска социалистическа партия и бе подкрепено от необятна коалиция, не взе участие само „ Демократична България “.

Десните поддържат позицията, че този метод на пресмятане ще затрудни бизнеса и може в допълнение да подтиква инфлацията.

От парламентарната естрада Ивайло Мирчев (ДБ) прикани „ конкуренцията за популизма да спре “.



Текстът, който одобриха депутатите дефинитивно в пленарна зала през днешния ден гласи, че Министерският съвет ще дефинира минималната заплата до 1 септември на настоящата година и е в размер на 50% от междинната брутна заплата за страната за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година.

С други думи, минималната заплата би трябвало да стане 50% от междинната брутна работна заплата, което евентуално ще е сензитивно нарастване от 1 януари 2024, а три месеца по-рано нейният размер би трябвало да бъде разгласен.

Тя ще бъде изчислена въз основата на междинната брутна заплата в България за интервала от юли – декември 2022 година и януари – юни 2023 година

За да се подсигурят, че механизмът, въпреки и видимо автоматизиран, ще работи единствено нагоре, без да основава проблеми на политиците, при спад на брутната заплата за страната минималната няма бъде намалявана.

Припомняме, че Българска социалистическа партия упорстваха измененията в Кодекса на труда да влязат в програмата на Народното събрание съвсем всяка седмица от декември насам.

Доказателството, че постоянството е присъщо на триумфа “, шеговито се обърна зам.-председателят на Народното събрание Йордан Цонев към Българска социалистическа партия след гласуването.

Първоначално концепцията бе с измененията в механизма минималната заплата да се увеличи още от 1 януари 2023 година, само че в изискванията на служебно държавно управление и без утвърден бюджет за 2023 година това бе отсрочено.

По време на дебатите в края на 2022 година от „ Продължаваме промяната “ предложиха в размера на минималната заплата да влезе класът прослужено време, само че това имаше капацитет да понижи разполагаемия приход на някои работещи на минимална заплата и депутатите отдръпнаха концепцията си.

Според бизнеса сходен механизъм е „ прекомерно небрежно написан “ и е „ безусловно неверно решение “.

Според данни на Националната организация за приходите над един милион души получават минимално заплащане в България.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинБСП минимална заплата минимална работна заплата левица брутна заплата ПоследниНай-четениБюджет и финанси 16 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Енергетика 84 Газът за януари поевтинява с 31% Инфраструктура 184 „ За да не се губи движение “: Кабинетът дава 776 млн. лева за ремонт и строителство на пътища Финанси 184 Банките в България завоюваха рекордните 2.1 милиарда лева през 2022 година Личности 92 Гаутам Адани към този момент не е най-богатият в Азия Бюджет и финанси 148 Раздутите разноски свиха януарския бюджетен остатък Индустрии 192 Военната машина на Путин избавя съветската промишленост Политика 1404 Как България да настигне междинните европейски приходи за 15 години Политика 320 Европейски Съюз прави проект по какъв начин да отговори на американския Закон за инфлацията Компании 564 Tesco ще редуцира над 2000 мениджърски позиции Компании 15180 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Накратко 13761 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Бюджет и финанси 5458 Германия даде знак, че навлиза в криза Телекомуникации 5226 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Индустрии 4529 Здрави животни за крепко човечество Енергетика 3419 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Политика 3131 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Автомобили 2534 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Бюджет и финанси 2090 Възстановяването от Коронавирус пренареди регионалните стопански системи в България Финанси 1668 Основната рента в България скача за пети следващ месец Всички новини13:08 Енергетика 16 Газът за януари поевтинява с 31%Още от Бюджет и финансиВиж всичкиРаздутите разноски свиха януарския бюджетен остатък Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР