С обвинителен акт на Районна прокуратура-Монтана е повдигнато обвинение на

...
С обвинителен акт на Районна прокуратура-Монтана е повдигнато обвинение на
Коментари Харесай

Технически сътрудник е предаден на съд за присвояване на около 25 хиляди лева от банкови сметки на работодател

С обвинителен акт на Районна прокуратура-Монтана е повдигнато обвиняване на 23-годишната И.Г., привлечена към наказателна отговорност за осъществено от нея закононарушение по член 206, алинея 1, вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс.

От 2016 година И.Г. работи като механически помощник във компанията на земеделския производител И.Б. Тя била подготвена за работа с употребените компютърни стратегии и й бил възложен достъп до електронно банкиране с банковите сметки и паричните средства, в това число й били поверени пароли за достъп на стратегии, софтуери, по които се правили заплащания и разнообразни информации. Разполагала с печатите на всичките сдружения и компании на работодателите й и имала достъп до дипломиран електронен автограф. В рамките на служебните й отговорности на обвинената било вменено да разплаща отговорности към компании за закупени артикули, както и изплащането на ренти по подписани арендни контракти и такива за наем на земеделска земя.

Ръководството на компанията открило липса на парични средства от касата в размер на 4000 лв., до която имала достъп само И.Г. При изясняване на случилото се тя признала, че била взела въпросната сума за персонални потребности от средствата, предопределени за погашение на ренти. Вследствие на случая трудовото правно отношение с нея било прекъснато, само че тя траяла да работи импровизирано, с цел да възвърне парите. Обвиняемата дала обещание на шефовете, че това няма да се повтори и още веднъж била публично назначена на работа.

През м. юни 2020 година във компанията се очаквало подписване на договорка за зърно на огромна стойност. Във връзка с идно предплатено заплащане била направена инспекция за миналата година за определяне наличността по всички банкови сметки. Ръководството получило извлечения за съответен интервал, като при обзор на разплащателните сметки било установено, че в множеството случаи, касаещи погашение на суми за наем на земеделска земя, попада една сметка, само че разнообразни имена на клиенти.

Оказало се, че титулярът на въпросната сметка е И.Г., която още веднъж присвоила непознати пари, само че този път по банков път. За случая била сигнализирана полицията.

В хода на следствието е било открито, че обвинената е направила 30 преводи на разнообразни парични суми от сметките на работодателя си към личните си сметки. Като съображение за направените заплащания тя е показала „ погашение лихва за земеделска земя “ на разнообразни лица или номера на парцели.

Според заключението на вещото лице по направената оценителна експертиза размерът на изчезналите парични средства е 24 975,73 лв..

Причинените от обвинената имуществени вреди не са възобновени.

Предстои делото да продължи в съда.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР