С общоградско тържество множество жители и гости на гр. Мездра

...
С общоградско тържество множество жители и гости на гр. Мездра
Коментари Харесай

С общоградско тържество и републикански шосеен пробег Мездра чества 146-ата годишнина от Освобождението на България

С общоградско празненство голям брой поданици и посетители на гр. Мездра отпразнуваха 146-ата годишнина от Освобождението на България от османско робство. Сред присъстващите на тържеството, проведено от Община Мездра, бяха представители на Общинската администрация и съвет, както и участници в XXII Републикански шосеен пробег " 3 март ".
 
В празничното утро градският площад беше огласен от патриотични песни, а младите " гвардейци " Денислав Димитров и Пламен Петков, единайсетокласници в СУ " Иван Вазов ", застанаха на почетен часовой пред пилоните със знамената.
 
Под звуците на " Мила Родино " кметът на общината и мажоретки издигнаха националния трикольор, знамето на общината и флага на Европейския съюз.
" Уважаеми поданици и посетители на нашия град,
Благодаря Ви, че през днешния ден още веднъж сме на площад " България ", с цел да отбележим тази доста значима за България дата, сподели в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Дата, която и в тези размирни времена оцеля с помощта на родолюбиви българи. Това е дата на реверанс и на благодарност. На реверанс пред хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за нашето национално избавление. На реверанс пред революционните дейци, съдействали България да бъде свободна и самостоятелна. И, несъмнено, ден на благодарност към тези, които ни помогнаха в тази борба. Поклон и благодарност към хилядите съветски, украински, беларуски, румънски и фински воини, оставили костите си в нашата земя. Поклон и благодарност към несломимия български дух, въплътен в българските опълченци. Защото, когато имаш една фантазия и когато тръгнеш да се бориш за нея, безусловно ще се намерят другари, които да ти оказват помощ. Но това зависи на първо място от теб. И аз мисля, че подвигът на нашите опълченци направи по този начин, че през днешния ден да се гордеем. Сега също имаме една фантазия. И тази фантазия не е за независимост, не е за самостоятелност, а е за развиване и по-добър живот. Но с цел да се реализира тя, още веднъж са нужни нашите старания. Ако ние поставим нужните старания в тези сложни времена и следваме праволинейно тази фантазия - безусловно ще намерим другари, с цел да я осъществяваме. Като Ви благопожелавам днешния празник, Ви поисквам здраве, благополучие и още доста пъти да се събираме дружно на тази дата. И децата ни да запомнят, че това е една свещена дата за България. Да живее свободна, самостоятелна и просперираща България1 Честит празник! ".
 
 3 март в Мездра 3 март в Мездра Източник: Община Мездра
За празничното въодушевление способстваха ученици на Център за поддръжка за личностно развиване (ЦПЛР) - Вокална група " Детски свят ”, която извърши песните " 3 март " и " Заветът на Аспарух " и мажоретният състав, който показа композициите " Аспарухов меч " и " Де е България? ". Групата за художествено слово при ЦПЛР изнесе тематична поетична комбинация, а младите рецитатори Виктория Миланова и Ивелина Кътева от Детска школа за художествено при НЧ " Просвета 1925 " рецитира стихотворенията " Трети март " на Ангелина Жекова и " Принос към европейската история " на Ивайло Балабанов.
 
 3 март в Мездра 3 март в Мездра Източник: Община Мездра
За край на сцената се изявиха танцьорите от Фолклорен танцов отбор " Мездра " и от Ансамбъл " Мездра " - младши, които заслужиха аплодисментите на публиката с вихрените си осъществявания на " Джиновски танц ", " Момински пролетен танц " и тракийски танц " Гроздана ". По традиция тържеството приключи с поднасяне на венци и цветя на благодарност пред паметника на починалите от общината във войните за национално избавление и обединяване.
 
 3 март в Мездра 3 март в Мездра Източник: Община Мездра
По случай 3 март в навечерието на Националния празник на Република България Община Мездра раздаде на всички възпитаници и ученици на локалните детски градини 2 200 национални флагове. Патриотичната самодейност се осъществя за първи път.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР