С няколко гафа разгневи арабските държавиПодчерта се разделението по палестинския

...
С няколко гафа разгневи арабските държавиПодчерта се разделението по палестинския
Коментари Харесай

Как „евреинът“ Блинкън съсипа дипломацията на Вашингтон в Израел

С няколко гафа разгневи арабските страни
Подчерта се разделянето по палестинския въпрос

При идването си предходната седмица в Израел американският държавен секретар Антъни Блинкън, в устрема си да се хареса на потресените от варварствата на Хамас домакини, стигна много надалеч за един посланик, наблягайки личния си генезис. “Идвам при вас освен като американски държавен секретар, само че и като евреин ”, съобщи Блинкън в министерството на защитата в Тел Авив.

Израелците се трогнаха, само че позоваването на личните корени от посланик №1 бе възприето в арабските страни като знак на заставането на Съединени американски щати напълно и компактно на страната на еврейската страна в избухналата война.

Но за жалост Блинкън позволи и втори дипломатически гаф, разгневил не по-малко арабските страни. Вместо да се срещне с президента на Палестинската автономност Махмуд Абас в столицата ѝ Рамала на Западния бряг, държавният секретар го привика на диалог в йорданската столица Аман. И освен това - съгласно западноевропейски медии по време на срещата Блинкън се държал със събеседника си недипломатично жестоко, набивал му произраелските си тези толкоз напористо, че присъстващият крал на Йордания Абдула II бил заставен да се намеси в отбрана на Абас. Който просто не желал да одобри предложенията на Блинкън за незабавно изтегляне на два милиона цивилни палестинци от линията Газа, с цел да бъде прочистен теренът за сухопътната интервенция на Израел против Хамас.

Следващите спирки в обиколката на Блинкън в Близкия Изток бяха Бахрейн, Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и най-после Египет, където топ дипломатът сътвори още един гаф. Хората в Съединени американски щати чакаха да чуят от външния си министър, че арабските им сътрудници твърдо и ясно осъждат офанзивата на Хамас против Израел от 7 октомври, само че наподобява, че единствено ОАЕ са изпълнили желанието им.

Така след всяка една от състоялите се там срещи на Блинкън се е обрисувала една единствена истина - съществува голяма пропаст сред възприемането на избухналата война от американския делегат и тълкуването ѝ от неговите арабски събеседници. Пропаст, която съгласно в. “Монд ” и в. “Република ” акцентира разделянето сред Запада и арабския свят по палестинския въпрос. И която за жалост въодушевява тръгналия на война против Европа, Съединени американски щати и изобщо против западните демокрации коренен ислям.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР