С нов текст в Закона за туризма се предлага имоти

...
С нов текст в Закона за туризма се предлага имоти
Коментари Харесай

Стоянова и Симеонов подгониха туристически сайтове

С нов текст в Закона за туризма се предлага парцели за краткосрочно настаняване посредством платформи като Airbnb, Booking, Фейсбук групи, Homeway и други да са с категория както хотелите и къщите за посетители. Предложението е на депутатите Менда Стоянова от ГЕРБ, която е ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание, и на Валери Симеонов от " Обединени патриоти ", който неотдавна е и зам.-председател На националното заседание. Предложението е импортирано с следващата корекция в един закон посредством различен. В този случай с смяна сред две четения на проектозакона за бюджета за 2020 година се предлага изменение в Закона за туризма.

В момента човек, който не е търговец по смисъла на Търговския закон, може да настанява посетители в стаи или къщи за посетители, когато те са част от населяваното от него жилище в жилищна постройка. С предлаганите промени се добавя, че това важи и когато тези места за настаняване не са част от населяваното от отдаващия чартърен жилище в жилищна постройка.

В промените, импортирани сред първо и второ четене на проектозакона за бюджета за 2020 година, се планува министърът на туризма при систематични нарушавания да подаде искане до ръководителя на Софийския областен съд. Съдът има период от 72 часа, в които да се произнесе, с което да задължи интернет доставчиците да спрат достъпа до онлайн платформи, които са в нарушаване на новите разпореждания и оферират некатегоризирани парцели. Самите снабдители пък ще имат период от 24 часа да спрат достъпа до тези уеб сайтове.

Който предлага туристическа услуга, която не е категоризирана или позволява включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект, се глобява от 500 до 5 хиляди лева, а еднолични търговци и юридически лица от хиляда до 10 хиляди лева, е записано още в плана. Собствениците на отдавани по този метод парцели имат три месеца период да се категоризират след влизането в действие на закона.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР