„С нито един бюджет, никога не можем да сложим край

...
„С нито един бюджет, никога не можем да сложим край
Коментари Харесай

Икономистът Стоян Панчев разби Харвардите: С държавен бюджет бедност не се оправя

„ С нито един бюджет, в никакъв случай не можем да сложим завършек на бедността. С държавен бюджет беднотия не се оправя. “ Това сподели за БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП).
Според него опити за това са правени неведнъж през 20 век и „ постоянно е свършвало с кръв и други проблеми “.

„ Що се отнася до гръцки сюжет, това е по-реалистичният вид за развиването на нещата, до момента в който имаме валутен ръб, няма да имаме гръцки сюжет. Ще тръгнем в гръцка посока по-бързо, т.е. тази спирачка, тази отбрана на валутния ръб ще падне, в случай че България влезе в еврозоната. Главният детайл от гръцкия сюжет е влизането, присъединяване на Гърция в еврозоната. “
свързани новини74563на 07.02.2022
Панчев означи, че в съгласие няколко групи жители са се усетили, че „ в този момент е моментът да се стачкува, в случай че не са удовлетворени от парите, които получават от бюджета “.

„ Става въпрос за миг с висока инфлация. Аз чаках още от предходната година, някъде средата, да стартира сериозен напън и към държавното управление, а и от работещи хора към работодателите за повдигане на заплатите. Като имаме инфлация 9,1%, това значи, че в случай че от предходния януари до момента не са ви вдигнали заплатата, значи действителният ѝ размер е понижен най-малко с тези 9%. Този напън за повдигането на приходите е нещо предстоящо “, разяснява Стоян Панчев.

Икономистът удостовери тезата си, че държавните коронавирус помощи към този момент не са нужни и би трябвало да бъдат отстранени, запазването им в този момент е „ безсмислено и дори контрапродуктивно “, а съществуването им в бюджета се дължи на това, че „ всевъзможни такива ограничения, в това число към бизнеса, елементарно се дават, мъчно се вземат назад “.

„ Връщането им назад наподобява има политическа цена, която държавното управление не е готово да заплати. “

При висока инфлация по-добрият метод да се подкрепят жителите е да се подхващат облекчения като предлаганото понижаване на Данък добавена стойност върху някои артикули, счита Панчев.

„ Аз по-скоро виждам позитивно. Това, че Министерство на финансите е срещу, не ме изненадва. Не виждам какъв е казусът да се отпусне подобен вид на процедура помощ за всички консуматори, непосредствено обвързвана с инфлацията. Това нещо се прави сега в доста европейски страни. “

„ Очаквам в идващите най-малко две години цените да останат високи и в случай че не забележим верни дейности и от Европейската централна банка, и от Федералния запас в Щатите, да продължи растежът на цените “, уточни в разбора си икономистът.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР