С необичаен пример за почти единодушно гласуване Столичният общински съвет

...
С необичаен пример за почти единодушно гласуване Столичният общински съвет
Коментари Харесай

СОС прие програма за ремонт и на тротоари за 60 млн. евро

С необикновен образец за съвсем единомислещо гласоподаване Столичният общински съвет утвърди Програма за ремонт и създаване на тротоарни настилки във всички 24 региона на София.

" За " гласоподаваха както вносителите от ГЕРБ-СДС, по този начин и двете съществени опозиционни сили в дребния парламент - Българска социалистическа партия и " Демократична България ".

Проектът планува възобновяване на над 690 хиляди кв. метра тротоари в столицата, с бюджет от 60 млн. евро. Една шеста от тях ще пристигна непосредствено от джоба на софиянци, а за останалите 50 млн. евро ще се кандидатства за капиталов заем от Европейската капиталова банка.

Програмата включва и намаления на тротоари, тъй че да са налични за детски и инвалидни колички, тактилни линии за хората с повредено зрение, нови бордюри, парапети, антипаркинг колчета, ремонт на изкуствени неравности и засаждане на нови дървета.
Как се реализира съвсем цялостно единогласие
По самодейност на ръководителя на СОС Георги Георгиев са извършени усилени политически съвещания с опозицията, акцентират от ГЕРБ. В резултат на това са признати промени в първичната стратегия, които разрешават по-добър надзор на качеството на ремонта.

Сега на всеки 3 месеца ще бъде предоставян доклад по осъществяването от кмета на столицата,

" Особено значимо е да бъдат заложени засилени, ефикасни гаранции за качество. Ето за какво ще предоставим спомагателни финансови средства на регионите – до 720 000 лева без Данък добавена стойност годишно от бюджета на Столичната община – за обезпечаване на специалисти, които да управляват качеството на осъществяването ", разяснява още Георгиев. " Постигнахме единодушие да увеличим с 50% сумата, която ще бъде предоставена на регионите за директно ръководство – по този метод не по-малко от 30 % от усвоената сума по дълга ще бъде непосредствено отпусната на районните администрации. Припомням, че предвидихме обективен аршин за систематизиране – на база регистрирани по сегашен адрес поданици и повърхност на тротоарните настилки ".
Против е единствено Борис Бонев от " Спаси София "
Единственият, който гласоподава срещу програмата (четирима се въздържаха), бе самостоятелният общински консултант Борис Бонев. Той се аргументира по този начин:

" Няма по какъв начин да поддържа милиони да се изсипят в " стратегия за ремонт на тротоари " без да има лист с улиците, които ще се ремонтират, нито критерии по какъв начин ще бъдат избирани те. Няма и стандарти за качествени и красиви настилки, а ще се продължи с плочици вид " кокалче ", които с изключение на грозни, се разпадат месеци откакто са били подредени ", означи той във Facebook.

Според него програмата не е нищо повече от " следващото асимилиране на милиони " и подправена угриженост за тротоарите на столицата, които са в трагично положение след 15 години ръководство на ГЕРБ.

" Жалко е, че Демократична България и Българска социалистическа партия за следващ път повярваха на подправените обещания на Фандъкова и поддържаха ГЕРБ, вместо да ги принудят най-малко един път да си свършат работата. Заради тяхната незадълбоченост, 120 милиона ще бъдат профукани без резултат ", прибавя Бонев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР