С най-висок дневен ръст затвори френският САС 40, а с

...
С най-висок дневен ръст затвори френският САС 40, а с
Коментари Харесай

Европейските фондови пазари завършиха без единна динамика в петък, какъвто беше и седмичният тренд

С най-голям дневен растеж затвори френският САС 40, а с най-голяма загуба приключи английският показател FTSE 100 / 19:33 ч. 19  article picture alt description
Снимка: списък 3e-news/Pixabay

Борсовите показатели на Западна Европа се движеха в разнообразни направления по време на търговията в петък. Историческите скокове на инфлацията в Съединени американски щати и Китай натежаха върху международните пазари тази седмица, само че европейските пазари на акции са на облага, поради високите финансови резултати, регистрирани от обществените компании през седмицата. Сред тях се открояват AstraZeneca, Richemont, Deutsche Wohnen и Deutsche Telekom, които показаха своите тримесечни доклади.
Още по тематиката Финанси / 11 ное 2021 Финанси / 10 ное 2021
Прогнозите
Проучване на „ Ройтерс “ измежду икономисти сподели, че упованията за инфлацията в еврозоната също са изложени на риск да продължат да надвишават задачата на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2% през 2022 година Инфлацията в еврозоната се увеличи до 4% предишния месец, само че ЕЦБ се дистанцира от другите огромни централни банки като се опълчва на апелите за стягане на паричната политика.
Членът на борда на ЕЦБ Гедиминас Симкус обаче сподели на конференция в петък, че инфлацията ще се върне към задачата на ЕЦБ през 2023 г.
Група анализатори на американската банка Goldman Sachs предложи на вложителите да покачат позициите си на европейските пазари през 2022 година Според тях, ниските лихви и позитивната вероятност за икономическо възобновяване в района, дружно с релативно ниските цени на акциите, способстват за привлекателността на ликвидния пазар в Западна Европа. От Goldman Sachs предвижда, че общият европейски показател STOXX 600 ще се повиши с 13% през идната година до 530 пункта. Така от настоящето равнище знакът ще добави 20%, до момента в който сега от началото на 2021 година се е покачил с 21%.
Очаква се облагите на най-големите компании в района, които са включени в показателя, да набъбнат с над 60% през 2021 година, с 6% през 2022 година и с 4% през 2023 година Досега финансовите резултати на европейските обществени компании демонстрират резистентност на проблемите, свързани с доставките и възходящите разноски, считат анализаторите.
Сред другите аргументи за растежа на облагите на европейските компании от Goldman Sachs показаха още повишението на цените на суровините, по-високата рентабилност на облигациите, което ще подтиква банковия бранш, както и увеличените разноски за инфраструктура, изключително за зелени технологии и произвеждане.
Статистиката
Обемът на промишленото произвеждане в еврозоната през септември по отношение на предишния месец е намаляло с 0.2% след спад от 1.7% през август, демонстрират данните на статистическата работа на Европейския съюз „ Евростат “. Анализаторите предвидиха по-голямо намаляване от 0.5%. Индустриалното произвеждане спадна основно заради проблеми с веригата за доставките и повишаване на цените на суровините, написа в известието на „ Евростат “.
Пазарите
До обед общият европейски показател на най-големите компании в Западна Европа STOXX 600 добави 0.01%, а от националните знаци на „ сините чипове “ с най-голям растеж беше английският FTSE 100 (+0.5%), следван от френския САС 40 (+0.20%) и немския DAX (+0.11%). В същото време в алената зона бяха италианският FTSE MIB (-0.12%) и испанският IBEX (-0.22%). Разнопосочният тренд се резервира до края на сесията в петък.

Източник: MarketWatch
От таблицата нагоре е видно, че с най-голям дневен растеж затвори френският САС 40, а с най-голяма загуба приключи английският показател FTSE 100.
Акциите на най-големия производител на бижута в света швейцарската компания за първокласни артикули Compagnie Financiere Richemont SA се повишиха с 10.08% и се изкачиха на върха на STOXX 600, откакто регистрира мощни облаги и разкри, че води договаряния с онлайн стилния търговец на дребно Farfetch, с цел да трансформира своя губещ онлайн търговец за мода и разкош Yoox-Net-a-Porter (YNAP) в сполучлива индустриална платформа.
Пазарната стойност на италианския производител на гуми Pirelli & C SpA се увеличи с 3.52%. Компанията усили през третото тримесечие чистата си облага с 25%, приходите с 11% и усъвършенства годишната си прогноза за приходите.
Цената на акциите на немския производител на коли Daimler AG набъбна с 0.61%, след известието, че Daimler Truck, подразделението за камиони на компанията, ще бъде листнато на Франкфуртската фондова борса на 10 декември.
Книжата на датския разработчик на програмен продукт Simcorp поевтиняха с 4.86%, поради регистрирания спад на облагите за третото тримесечие.
Акциите на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca поевтиняха с 6.93% и слязоха на дъното на STOXX 600. Производителят на ваксини против ковид означи чиста загуба през третото тримесечие на 2021 година, макар 1.5-кратното нарастване на приходите.
Седмичната равносметка
демонстрира, че още веднъж с растеж (0.68%) приключи общият европейски показател STOXX 600, а с максимален растеж завърши френският САС 40 (+0.75%), следван от английския FTSE 100 (+0.60%) и немския DAX (+0.25%). С намаления приключиха испанският IBEX 35 (-0.55%) и италианският FTSE MIB (-0.29%).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР