С навлизането на войната в Украйна в трета поредна година

...
С навлизането на войната в Украйна в трета поредна година
Коментари Харесай

Защо съдбата на Украйна зависи от Запада

С навлизането на войната в Украйна в трета поредна година спорът ще се взема решение освен на бойното поле, само че и в западни столици и на други надалеч от фронтовата линия места.
Като се има поради, че украинските сили са в неравностойно състояние, не им доближават боеприпаси и са принудени да отстъпват в някои региони, опциите на Киев да отблъсква съветската инвазия са мощно подвластни от военната, финансовата и политическата поддръжка на Запада.

Ето някои фактори, които могат да повлияят на западната поддръжка за Украйна през идната година:

Американският пакет от помощи в Конгреса на Съединени американски щати

Законопроект, който е блокиран  в Конгреса на Съединени американски щати и включва помощ на стойност към 60 милиарда $ за Украйна – по-голяма част от които военна, е жизненоважен за силите на Киев, споделиха западни и украински представители.

“Всяка седмица на очакване значи, че още хора ще бъдат убити на фронта в Украйна “, съобщи предишния уикенд генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на Конференцията по сигурността в Мюнхен.

На 13-ти февруари Сенатът на Съединени американски щати одобри законопроекта, който включва помощ за Израел и Тайван. Законовият текст обаче се сблъска със мощна съпротива на републиканци, близки до някогашния президент Доналд Тръмп в Камарата  на представителите на Съединени американски щати. Председателят на камарата Майк Джонсън се противопоставяше на натиска от Белия дом да внесе законопроекта за гласоподаване.

Европейски представители споделиха, че са малко по-оптимистично настроени за изгледите за одобрение на законопроекта след диалози с американски законодатели на Мюнхенската конференция и чакат, че е нужно още известно време, преди да бъдат признати ограниченията, в случай че изобщо бъдат признати.

Снабдяване с боеприпаси

Голяма част от войната се е трансформирала в изтощителни артилерийски сражения, в които и двете страни ежедневно изстрелват хиляди артилерийски снаряди. Украйна беше в положение да изстрелва повече снаряди от Русия през съвсем цялата 2023 година, само че нещата се трансформираха, откакто Русия форсира производството си и внесе снаряди от Северна Корея и Иран, споделят анализатори.

Майкъл Кофман, откривател към основания във Вашингтон мозъчен концерн Фондация Карнеги за интернационален мир, пресмята, че съветската артилерия стреля пет пъти повече от украинската. Жизненоважен фактор за Киев тази година ще бъде “дали западните сътрудници ще са в крайник с артилерийското произвеждане на Русия и дали ще могат да доставят Украйна със снарядите и оръдията, които са й нужни “, сподели Джъстин Бронк  – учител от Кралския институт за защита и сигурност (РУСИ).

Решения за оръжията 

Украински водачи оказват напън на западните си сътрудници и за доставки на нови оръжейни системи, най-вече ракети с по-далечен обхват, като да вземем за пример  американските ATACMS и немските ракети “Таурус “, които са им нужни за нанасяне на удари в дълбочина в съветския фронт.

“Не можем да увеличим продукцията на боеприпаси внезапно. Но можем незабавно да вземем решения да доставим на украинците оръжията, които са им в действителност нужни “, сподели някогашният общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, непосредствен съдружник на украинското държавно управление. 

Съединени американски щати доставяха само по-стари ракети със междинен обхват ATACMS, само че администрацията на Байдън работи за това, да може да доставя по-нова бойна техника с по-голям обхват. Всяко сходно деяние обаче, може да зависи от приемането на законопроекта, който понастоящем е блокиран в Камарата на представителите.

Германският канцлер Олаф Шолц се противопоставяше на настоятелните претенции на Киев и някои съдружници в НАТО за доставки на високотехнологичните системи “Таурус “.

Германски длъжностни лица показаха опасения, че ракетите могат да доведат до ескалация на войната на съветска територия и, че това може да бъде възприето като по-пряко присъединяване на Германия в спора.

Войната в Близкия Изток

Войната в Газа, почнала на 7 октомври и провокирана от офанзивата на “Хамас “ против Израел, значи, че западните водачи от този момент насам имат по-малко време и политическа сила, които да посветят на Украйна. Ако обстановката се утежни и ескалира в районна война, това състояние ще се затвърди още повече.

Освен това водачи от Глобалния юг упрекнаха Запада в двойни стандарти в отношението му към войната в Украйна и към тази в линията Газа, което усложнява опитите на Киев и неговите съдружници да съберат поддръжка за организирането на среща, на която да се изготви проект за мир в Украйна.

“Русия несъмнено извлича изгода от това развиване на нещата “, сподели посланикът на Украйна в Европейски Съюз Всеволод Ченцов и добави, че “работим с Глобалния юг, опитваме се да ги ангажираме допустимо най-вече в нашите усилия… Продължаваме да работим над това, сложен проблем е. “

Среща на високо раввнище на НАТО, Вашингтон, 9-11 юли

Срещата на високо ниво може да не повлияе непосредствено на протичащото се на бойното поле, само че може да повлияе на политическите настроения и бойния дух в Украйна.

Украйна и някои от подкрепящите я страни не престават да притискат НАТО да предложения Киев да се причисли към военния съюз, чийто членове са дали тържествено  обещание да се отнасят към нахлуване над една от тях като нахлуване против всички, или най-малко да приближат страната до участие. 

Но Съединени американски щати, водещата мощ в НАТО, и Германия са измежду тези, които се съпротивляват против този ход. Дипломати показват, че това може да приближи организацията до директен спор с Русия. 

Бившият общоприет секретар НАТО Расмусен работи с украинското държавно управление и група интернационалните представители по предложение, което да повлияе на решението на Вашингтонската среща и да може да разчисти пътя към участие на Украйна.

Президентски избори в Съединени американски щати

Тръмп беше гневен критик на НАТО по време на мандата си и неведнъж заплашваше да отдръпна Съединени американски щати от съюза. Той понижи средствата за защита, отделяни за НАТО, и постоянно споделяше, че Съединени американски щати способстват с повече от справедливия им дял.

Що се отнася до войната с Русия в Украйна, Тръмп призоваваше за деескалация и се оплакваше за изхарчените до момента милиарди, макар че съвсем не е направил ясни политически оферти.

81-годишният президент Джо Байдън взе противоречивото решение да се кандидатира за втори мандат, най-много тъй като беше уверен, че негов противник ще бъде 77-годишният Тръмп и, че той е представителят на демократите, който може да го победи на изборите през ноември.

Но допитване до публичното мнение сподели, че поддръжката за Байдън е изравнена с тази за Тръмп, а американците не престават да се тревожат за покачващите се цени, задават си въпроси за възрастта на Байдън, икономическите му проекти и политиката му по границата (с Мексико) и в Близкия изток.

Тръмп удържа внушителна водеща позиция пред съперниците си за номинацията на републиканците, без значение от набъбващите му проблеми с правораздаването. Въпреки това, изследване на Ройтерс/Ипсос по-рано този месец сподели, че една четвърт от самоопределилите се като републиканци и към половината от тези, определили се като самостоятелни, не биха дали своят вот за Тръмп, в случай че правосъдни заседатели го признаят за отговорен за тежко закононарушение.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР