С нашите синьо-жълти мартеници на днешния ден искаме да покажем,

...
С нашите синьо-жълти мартеници на днешния ден искаме да покажем,
Коментари Харесай

Синьо-жълти мартеници в знак на съпричастност с украинския народ

" С нашите синьо-жълти мартеници на днешния ден желаеме да покажем, че сме съпричастни, ние като българи, към ориста на украинския народ ", сподели в " Хоризонт до обед " Александър Дурчев  от All Channels  - групата запалянковци от информационната промишленост, които през днешния ден вършат самодейността " Мартеница за мир ".

Ето те какво са си написали в поста: " Мартеницата е един от най-българските знаци на здраве, благополучие и мир. Ценности, които, за жалост, не са даденост и които би трябвало всеки ден да отстояваме. За този 1-ви март, ние в All Channels, дружно с нашите деца и родители, родственици и другари направихме тази друга мартеница. Нейната цел е да изрази недвусмислената ни поддръжка за украинския народ, само че и освен това: в този момент, когато фабриките за тролове работят непрекъснато, да ни подкани да подкрепим и самостоятелните украински медии . Нашият екип към този момент стана патрон на kyivindependent.com в Patreon.
И дано март донесе от тях новината за мир. "
" Искаме да демонстрираме освен съпричастност в обществените медии, само че и да създадем още една крачка и да дадем опция на хората да бъдат потребни. С тази мартеница желаеме да подпомогнем свободното слово в Украйна , като подари пари в платформата Patreon.
Избрахме българската традиция баба Марта, тъй като тя е знак на положителното и мира , на здравето, от които всички имаме потребност по света. Чрез този изконен български знак да поддържа медиите в Украйна ", описа още Дурчев.

Днес е и Мърцишор - празник на пролетта в Молдова и Румъния. Румънският бит е доста сходен на българския. На 1-ви март се подаряват декорации, направени от бели и червени конци. Там обаче те се носят единствено от дамите и девойките през целия месец март.


Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР