С нарастваща загриженост за новия коронавирус (2019-nCoV) от Китай мнозина

...
С нарастваща загриженост за новия коронавирус (2019-nCoV) от Китай мнозина
Коментари Харесай

Пази ли маската от новия коронавирус или чувството за сигурност е фалшиво?

С възходяща угриженост за новия ковид (2019-nCoV) от Китай мнозина се пробват да измислят най-хубавите способи да защитят себе си и своите близки от инфекцията. Напоследък виждаме от ден на ден хора с маски. И се питаме: пазят себе си или са заболели и пазят близките? Мнозина се питат дали в действителност маските ни пазят от въздушно-капкови инфекции. Американският Център за надзор и предварителна защита на болесттите (Centers for Disease Control and Prevention-CDC) и Европейският център за надзор и предварителна защита на болесттите (European Centre for Disease Prevention and Control-ECDC) предлагат на първо място да се съблюдават общите хигиенични условия за предотвратяване от заразни заболявания:

- Мийте постоянно ръцете си със сапун и топла вода най-малко 30 секунди

- Избягвайте да докосвате очите, носа и устата с немити ръце

- Избягвайте контакт с хора, които са заболели или кихат и кашлят.

Засега учените медици считат, че тези рекомендации ще оказват помощ хората да се предпазят от куп инфекции, в това число 2019-CoV.

Относно маските за лице те считат, че могат да играят лимитирана роля за попречване на инфекцията в действителни обстановки. Има някои доказателства, че носенето на маска може да защищити от предаване на вирус от ръцете в устата. Човек с маска има и някаква отбрана от " пръски ", в случай че в близост инфектиран човек киха или кашля.

Най-голямото терзание, което имат лекарите по отношение на маските, е подправеното възприятие за сигурност.

Западни медици изрично отхвърлят и множеството легенди, които в последните дни и седмици се разпространиха по света. Те са безапелационни, че:

- не е правилно, че Бил Гейтс е виновен. В реалност Гейтс похарчи милиони, с цел да помогне на Китай и африканските страни да се преборят с предходни огнища на ковид

- не е правилно, че най-хубавият метод да избегнете вируса е да избегнете контакти с китайци. Това е един от най-очевидните расистки клюки, разпространяващи се в Австралия, където някой сформира отчет от националното бюро по заболявания, което не съществува

- не е правилно, че пиенето на белина държи вируса надалеч. Този съществено рисков съвет беше публикуван от поддръжници на теорията на конспирацията. Пиенето на белина е изключително рисково и може да докара до мощно повръщане, диария, ниско кръвно налягане, чернодробна непълнота и гибел.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР