С намигване към 101-годишнина на Октомврийската революция най-сладкодумният писател сред

...
С намигване към 101-годишнина на Октомврийската революция най-сладкодумният писател сред
Коментари Харесай

Наш контраразузнавач преведе шпионската кулинария на Маркус Волф

С мигане към 101-годишнина на Октомврийската гражданска война най-сладкодумният публицист измежду контраразузнавачите у нас, офицерът от запаса и създател на 11 книги Павлин Павлов показа книгата на именития военачалник Маркус Волф „Тайните на съветската кухня“. Българското издание у нас излиза с помощта на превода му и изплатените авторски права. “

Малко прочут е фактът, че един от най-великите шпиони по време на Студената война-„човекът без лице“ и мой кумир като експерт е бил изкушен както от словото, по този начин и от готварското изкуство“, уточни някогашният наш контраразузнавач. Той напълно инцидентно разкрил, че с изключение на 6-те книги Маркус Волф е написал и „Тайните на съветската кухня“, която много се затруднил да открие, с цел да я преведе. А за какво е съумял да разузнае и усвои тънкостите на съветската кухня, си има своето пояснение. През 20-те години на предишния век бащата на Маркус Волф-Фридрих Волф, класик в литературата и основател на вегетарианското придвижване в Германия, е изпъден от нацистите и със фамилията си емигрира в Москва. Братът на Маркус- Конрад Волф пък е световноизвестният кинорежисьор, който снима филма“Звезди“ с българския сценарист Анжел Вагенщайн, а по-късно и „Гоя“ с присъединяване на български артисти.

„ Често ме разпитват за моите известни предписания. На кого ли не му се нрави да слуша похвали за себе си? Свикнал съм да ги слушам от моите посетители, които са имали опцията да опитат от моите борш или пелмени. Що се отнася до „ кухнята на шпионажа ”, оценката смирено отпущам на моите тогавашни съперници “, разяснява в книгата си индивидът, който близо 30 години е ръководел службата за външно разузнаване в Източна Германия – страховитата ЩАЗИ.

Докато превеждах, ме потресе един факт. Четирима сътрудници на Волф, сред които трима мъже и една жена, се саморазкриват по време на процеса против него в Германия, с цел да имат правото да свидетелстват. Те потвърдили, че не са били ангажирани с никакви дейности срещу ползите на Германия и това е асъдействало за изцяло оправдателната присъда на Маркус Волф, описа Павлов. Заради саморазкритията сътрудниците получили обаче своите наказателни присъди за по няколко години.

При превода най-трудна се оказала думата“андриети“, само че по-късно схванал, че става въпрос за кюфтета по рецептата на брачната половинка на именития шпионин-Андреа, на чието име ги посочил.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР