С над 40% се намалява цената на природния газ за

...
С над 40% се намалява цената на природния газ за
Коментари Харесай

Акценти за 22–28 октомври от Banker Weekly

С над 40% се понижава цената на природния газ за България. Това разгласи министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет точно на 3 март 2020 година. Намалението бе добре пристигнало и за бизнеса, и за потребителите. Дори клиентите на топлофикациите бяха зарадвани с по-малки сметки, въпреки и с 9-месечно забавяне. Този благ спомен продължава да топли даже на фона на днешните чудовищни цени на енергоносителите. Но по никакъв метод не дава отговор на сакралния въпрос " Какво се случи, че да се докараме дотук? ".

Горещи разногласия във връзка на данните за българския осигурителен пазар се разгоряха в средата на тази година. Акцентът падна върху растежа на приходите от общо обезпечаване. „ Пазарът на общото обезпечаване реализира растеж на премийния доход към края на юни от 9.7% на годишна база, който е най-високият за последните 12 месеца ”. Това оповестиха няколко финансови уеб страницата, базирайки се на мнения от Асоциацията на българските застрахователи по последните данни на Комисията за финансов контрол. „ Това не е правилно, растежът е по-скоро леко негативен и е към минус 0.2 - 0.3 % ”, отвърнаха застрахователи, постарали се да пресмятат. Грубо можем да приемем, че имаме непоклатимост в изискванията на Ковид пандемията, споделиха те.

Безобразното и безнаказано ръководство на държавното управление на Борисов бе последвано от два детски състава на Народното събрание, които, вместо да се вземат в ръце и да изпълнят ролята, за която са били изпратени в постройката с надпис " Съединението прави силата ", разиграха грозни сюжети, довели страната до трети парламентарни избори за година. Последните очаквания на страната ни да се хване за избавителния пояс, хвърлен от Брюксел - прословутите милиарди, планувани за България посредством Плана за възобновяване и резистентност - все по-уверено... гаснат. 

Още преди насрочването на идните избори 2 в 1 се разясняваше по какъв начин ще се отрази съвместяването на президентски и парламентарен избор и най-много кой ще завоюва от това. След регистрирането на главните кандидати за поста на президента и публикуването на първите резултати от социологически проучвания към този момент има съображение да се разсъждава до каква степен и по какъв начин партиите ще оказват помощ на подкрепените (или издигнати) от тях претенденти, а също дали и кои претенденти биха могли да “дръпнат ” напред своите партийни съдружници.

В мнението си до Конституционния съд (КС) Върховният административен съд (ВАС) също се разгласи против последните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Делото е формирано по искане на омбудсмана Диана Ковачева, с което тя нападна прехвърлянето на куп общинарски отговорности по споразумяване на уличните регулации върху притежателите на парцели, строителните бизнесмени и вложителите. Спорните текстове стигнаха до Конституционен съд, откакто ръководещото болшинство в 44-ото Народно заседание не се съобрази с президентското несъгласие и прегласува противоречивите текстове.

След като  бяха изправени на нокти от фишинг похищенията и непрестанно предизвестяват за това клиентите си, битката на банките продължи на друго равнище. Повечето реагираха на хакерските офанзиви против сигурността и сътвориха платформи  на уеб страниците си за предварителна защита на заплахата. Годишната акция за повишение на осведомеността по отношение на киберсигурността се координира от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) и се подкрепя от Европейската комисия, страните – членки на Европейски Съюз, Европол, Европейската централна банка, страните от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) и над 300 сътрудници от обществения и частния бранш.



Осветяването на Пеевски в акта „ Магнитски “ сближи в допълнение Движение за права и свободи и Ердоган. И това е тревожното. Турският водач стартира да изнася вътрешното си напрежение в прилежащи компактни мюсюлмански маси. Близостта на Ахмед с Москва се дублира и с непосредственост с Анкара. Всички дружно против Америка. В такава комплицирана обстановка от зависимости, Доган може да загуби всичко, при новото разиграване на етническата карта. Заради Пеевски, написаха писмо до Брюксел, че Радев бил опасност за етническия мир. Бившата " дясна ръка " на Ахмед Доган - Осман Октай , пред БАНКЕРЪ.

От превзелата ни за следващ път фикс идея за нови лица партийните листи не стават по-привлекателни, тъй като е нарушен салдото сред опитни фрагменти и новаци. С изключение на водачите на листите и от време на време на хората на втора позиция, а на места и на трета, останалите в партийните описи са заряд от безусловно незнайни и неразпознаваеми човеци. Което не е инцидентно. На водаческите и челните места са поставени правилни партийци или предани персонално на вожда лица, защото единствено те имат късмет да влязат в Народното събрание при тази разпокъсаност на обществото. Отмина времето на постоянните болшинства, когато партията победител успяваше да вкара в Народното събрание по 5-6, та и повече представители от даден регион. 



Имаше един, който разполагаше с подготвен план за конституция, по-точно, написа го на коляно за няколко дни. Това беше господин Дани Кирилов, някогашен министър на правораздаването. Един от седемте министри на правораздаването, с които съм работил през 7-годишния си мандат като ръководител на Върховен касационен съд. В диалозите ми с господин Борисов видях нежеланието за смяна. Минал съм този път и с двама президенти, единият от тях е господин Радев. В него също не видях задоволително воля. Усетих, че всички те стигат до концепцията за някаква смяна, само че някой ги плесва през ръцете и им споделя: тук не се пипа! Кандидатът за президент Лозан Панов пред БАНКЕРЪ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР