С наближаването на Новата година рафтовете на някои магазини са

...
С наближаването на Новата година рафтовете на някои магазини са
Коментари Харесай

В Германия леят куршум, в Дания трошат чинии, в Испания ядат грозде: Новогодишни поверия по света

С наближаването на Новата година рафтовете на някои магазини са претъпкани с алено долни дрехи. Сега те се трансформират в най-необходимите продукти, изключително там, където се продават пижами, долни дрехи и домашно облекло. Вярва се, че тези, които носят червени облекла в новогодишната нощ, ще имат шанс и ще осъществен всичките си стремежи. Това разбиране е необятно публикувано както измежду дамите, по този начин и измежду мъжете, написа турският „ Medya Gunlugu “.

Въпреки че не е известно тъкмо от кое място идва концепцията за алените панталони, има доста клюки.

Един от най-интересните от тях е от Америка: През 1956 година Хенри Джордж, който продава долни дрехи, е на ръба на банкрута. Изпитвайки финансови усложнения и желаейки да продаде непродаденото си алено долни дрехи, Хенри прави малко изследване, с цел да се измъкне от дълговата дупка. Хенри открива, че дамите избират аления цвят в комплектите си от долни дрехи и сутиен, само че избират черното и бялото, когато купуват единствено бикини. Седмица преди Нова година Хенри моли всички свои чиновници да подарят червени гащи на всички дами, които познават, и да опишат, че тази дреха, носена в новогодишната нощ, носи шанс. Историята се популяризира в цяла Америка. Хенри освен се освобождава от задълженията, само че и печели цяло положение от спомагателните поръчки. Оттогава се носи легендата за алените облекла.

Какви други забавни обичаи има в навечерието на Нова година?

Датчаните пазят старите си съдове за новогодишната нощ и ги разрушават във вратите на приятелите си преди среднощ. Това е техният метод да покажат обич, от една страна, и да прогонят неприятния шанс, от друга.

Във Англия се има вяра, че първият човек, който дойде в дома ви в среднощ в новогодишната нощ, носи шанс. Чудесно е, в случай че този човек носи и дарове, да вземем за пример пари или лакомства.

В Нидерландия коледните елхи се изгарят по улиците. Това се прави за избавяне от духовете на предходната година и за посрещане на идната година.

Подобно на холандците, японците също прогонват злите духове по време на Новата година, като окачват въже на вратата. Смята се, че носи шанс. Когато часовникът удари 00:00, всички японци стартират да се смеят. Това прави годината радостна и сполучлива.

В Испания най-важната традиция в навечерието на Нова година е яденето на грозде. Преди среднощ всеки подготвя 12 зърна грозде и ги изяжда тъкмо в 00:00 ч.

В Германия в навечерието на Нова година хвърлят разтопено олово в студена вода и се пробват да предскажат бъдещето по формата му. Не ви ли припомня за нашата традиция да се лее патрон? Въпреки другите цели и времена, традициите на обществата от време на време могат да си наподобяват. Също по този начин преди среднощ германците оставят по малко от няколко ястия в чинията, което символизира благополучие.

Кубинците обличат в навечерието на Нова година нови облекла, взимат празен куфар и се разхождат из къщата. Смята се, че това ще им даде опция да пътуват доста през идната година.

Мексиканците носят алено долни дрехи, с цел да си обезпечат обич и брак през новата година, и жълто долни дрехи, с цел да привлекат пари.

В Швейцария Новата година се чества с разнообразни карнавални костюми и декорации за глава, които символизират положителните и злите духове.

Китайците почистват усърдно домовете си преди празника, с цел да се отърват от неприятния шанс от миналата година, купуват разнообразни цветя и растения за шанс и обилие и раздават пари за шанс на децата в червени пликове.

Но като цяло най-важната цел на празнуването на новогодишната нощ и други сходни празници е околните да се съберат дружно в благополучие, успокоение, здраве и мир.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР