С наближаването на Коледните и Новогодишните празници хората масово отварят

...
С наближаването на Коледните и Новогодишните празници хората масово отварят
Коментари Харесай

Защо пазаруването ни кара да се чувстваме щастливи?

С наближаването на Коледните и Новогодишните празници хората всеобщо отварят портфейлите си и се готвят да похарчат разнообразни суми пари. Някои от покупките са в действителност нужни, други по-скоро попадат в категорията на лукса, а трети са изцяло непотребни, написа Bloomberg.

Всеки детайл на актуалния първокласен магазин е основан по този начин, че да прелъсти купувача - от осветлението, цветовете и музиката до деликатния асортимент на така наречен " олтари " за продуктите, чиято цел е да притеглят посетителите все по-навътре.

Нови маркетингови проучвания хвърлят повече светлина върху нещо, което търговците знаят от дълго време: методът, по който пазарим, е също толкоз обвързван с душевното ни положение, колкото и с материалните ни потребности. Хората пазарят, тъй като са тъжни или пък заради възприятие за виновност или неустановеност. На фона на множеството трикове, които употребяват търговците, с цел да ни настроят за харчене, купувачите, неосъзнаващи слабите си прочувствени места, могат в един миг да съжаляват за коледните си покупки и да се окажат затънали в задължения.

" Има директна връзка сред неналичието на самочувствие и марките, които купувате ", твърди маркетинговият съветник Мартин Линдстром. " Колкото по-ниско самочувствие имате, с толкоз повече марки се обгръщате ".

Дори и музиката в магазините може подсъзнателно да ни напомни какво ни липсва. В началото на зимния сезон в доста магазини звучи коледна музика. Причината: " Jingle Bells " и коледните песнички провокират по-емоционална реакция, като ни припомнят за детството. Без да желаеме, ние съпоставяме това идеализирано минало с изпълненото със стрес настояще. Мислим дали децата ни живеят задоволително добре.  Тревожим се, че те нямат прелестните празници, на които сме се радвали ние. " Чувстваме се отговорни ", изяснява Линдстром. И сякаш с вълшебна пръчка, портфейлите ни се отварят малко по-широко.

Има способи потребителите да се изолират от въздействието на маркетинговата машина. Можете да слушате личната си музика на слушалки. Освен това е значимо човек да не пазари, когато е изтощен или гладен. И най-много - да се пробва трезво и обективно да реши от какво се нуждае и може ли да си разреши непотребните на този стадий разноски.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР