С мнозинство от 125 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и

...
С мнозинство от 125 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха хартиените бюлетини в парламента

С болшинство от 125 депутати от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и БВ Народното събрание направи първата стъпка към връщането на хартиените бюлетини в всеобща приложимост. Днес пленарната зала утвърди промени в Изборния кодекс, импортирани от социалистите, с които се планува хартията още веднъж да се употребява наедно с машините при гласоподаване. Против гласоподаваха 100 депутати от Политическа партия, „ Възраждане “, Демократична България, Българска социалистическа партия и БВ.

В някои парламентарни групи имаше дисиденти - един народен представител от БВ поддържа обединението за хартиената бюлетина, а един от Българска социалистическа партия й се опълчи. Не се разбра дали вотът им е тенденциозен или просто са се объркали, защото групите им обявиха ясно позициите си - левицата " за " хартията, а партията на Стефан Янев беше " срещу ".

Благовидният претекст за законодателната смяна е да се обезпечи опция на жителите да избират дали да упражнят вота си посредством хартиените бюлетини или посредством устройствата. Ако бъде призната и на второ четене обаче, мярката заплашва да върне и всички проблеми, които съпровождаха изборите в предишното – като се стартира от многото недействителни бюлетини и се стигне до безобразно поправените протоколи с изборни резултати.

ЗА И ПРОТИВ

Именно тези проблеми стояха в основата на съпротивата, която оказаха съперниците на хартията. Никола Минчев от Политическа партия посочи, че с въвеждането на машините е понижен внезапно делът на недействителните бюлетини, намалял е следеният избор, както и грешките при попълването на протоколите с изборните резултати. Той цитира изказвания на депутати от Българска социалистическа партия в близкото минало, от които се вижда, че социалистите не са виждали проблем в машинния избор. Това обаче беше преди пагубния избирателен спад на Българска социалистическа партия от предходната година насам.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР