С минута мълчание Израел отбеляза един месец от атаката на

...
С минута мълчание Израел отбеляза един месец от атаката на
Коментари Харесай

Цивилните жертви в Газа са вече над 10 хиляди души

С минута безмълвие Израел означи един месец от офанзивата на " Хамас ", при която починаха 1400 израелци и чужденци, а над 200 бяха отвлечени. Същевременно еврейската страна продължава интензивните въздушни удари против цели на групировката в линията Газа, а цивилните жертви в анклава надвишиха 10 хиляди души. 

Най-малко 10 328 палестинци, в това число 4237 деца, са били убити при израелски въздушни удари в ивицата Газа от 7 октомври насам, заяви през днешния ден министерството на опазването на здравето в следения от палестинската формация " Хамас " анклав, съобщи Ройтерс.

При израелски въздушни удари против градовете Рафах, Хан Юнис и Деир ал-Балах, са  починали минимум 23 души, оповестяват палестински източници. Градовете се намират в южната част на линията Газа, където израелската войска изиска цивилното население да се изтегля. 

Световната здравна организация заяви за 16 починали здравни служащи на територията на линията и прикани за анулация на рестриктивните мерки върху здравната помощ, защото на някои лекари се е налагало да правят интервенции, включително и ампутации, без анестезия.

Израелските военни не са коментирали информацията за ударите, само че оповестиха, че " са поели надзор над военна цитадела на " Хамас " в северната част на анклава, където са били локализирани противотанкови ракети и пускови установки.

В изявление за американска телевизия израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че Израел би обмислил опцията за " дребни тактически паузи " в боевете в Газа, с цел да улесни влизането на филантропична помощ и извеждането на заложници. Той сподели още, че страната му ще дава отговор за сигурността в линията след края на спора. 

" Мисля, че Израел ще дава отговор за цялостната обстановка по сигурността за неустановен интервал от време, тъй като виждаме какво става, когато това не е по този начин. Имаме гърмеж от гнет на " Хамас " в мащаб, който не можем да си представим ".

Европейската комисия разгласи, че е завършен първият въздушен мост с филантропична помощ за Газа. Извършени са общо 8 полета към Египет, като последният е бил през днешния ден от Белгия, заяви представител на Европейска комисия.

Доставена 400 тона помощ, която включва палатки, вода, храна, санитарни материали. Говорителят посочи, че тя се предава на Червения кръст в Египет, след което се транспортира в Газа, когато изискванията разрешават.

Говорителят добави, че се обмисля опцията за продължение на въздушните коридори. 
ТЕМА преди 2 часа 552 преди 11 часа 873 преди 1 ден 1135
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР