С минимум 10% са паднали наемите в столицата и големите

...
С минимум 10% са паднали наемите в столицата и големите
Коментари Харесай

Наемите в столицата са паднали с над 10% в пандемията

С най-малко 10% са паднали наемите в столицата и огромните градове по време на пандемията. Причината е всеобщо освобождение на жилища поради загубата на работни места в най-засегнатите от корона-кризата стопански действия,, както и все по-разрастващият се режим на работа от къщи.

" Много фамилии бяха принудени да се върнат по родните си места, откакто изгубиха работа и приходи. Други, като ИТ експерти, пристигнали да живеят в София за по-високи хонорари, към този момент може да работят от вкъщи и също освобождават квартири. Много от недвижимите парцели към университетите в София, Пловдив и Варна също са останали празни, тъй като студентите учат отдалечено ", изясни пред БНР Добромир Ганев, ръководител на Националното съдружие „ Недвижими парцели ”.

Брокери показват, че в обособени региони на София спадът на цената на наемите надвишава и 20%, да вземем за пример в кварталите " Люлин " и " Обеля ". " За страдание в България няма методология, по която да се пресмятат наемите и да се следи тяхното придвижване, само че спадът е всеобщ ", съобщи Добромир Ганев.

Намаляла е фрапантно заетостта и на жилищата за краткосрочни наеми за туризъм, които се отдават посредством платформи като booing и airbnb. 

Агенциите за недвижими парцели регистрират и спад на наемите в офис постройките. Още преди пандемията предлагането на офис площи беше повече от търсенето, само че в този момент този сегмент от пазара на недвижими парцели е подложен под още по-голям напън. Над 70% от офис чиновниците в София не престават да работят отдалечено макар прогнозите на огромна част от фирмите ще стартират поетапно да връщат чиновниците си в офиса напролет на 2021 година, демонстрира изследване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Бавното движение на имунизацията не разрешава по-бързото връщане на чиновниците в естествената им работна среда. Към края на 2020 година незаетите офис площи в София са 284 148 кв. м, като за последното тримесечие делът им нараства от 11,4% до 13,6%, сочат данните на Cushman & Wakefield Forton.

Заради няколкото локдауна има индикации, че мениджърските екипи на огромните търговски центрове също договарят с наемателите си краткотрайни отстъпки. Много площи в моловете и по огромните търговски улици се освободиха и това също въздейства върху цената на наемите, само че равнищата не са известни, тъй като са комерсиална загадка, уточни Добромир Ганев от Националното съдружие „ Недвижими парцели ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР