С мегапроекта “Път на коприната Китай възобновява една стара традиция,

...
С мегапроекта “Път на коприната Китай възобновява една стара традиция,
Коментари Харесай

Откъде ще минава новият “Път на коприната”

С мегапроекта “Път на коприната ” Китай възобновява една остаряла традиция, зад която се крият модерни геостратегическите ползи.

Говорим ли за стопанска система, китайското държавно управление мисли и работи бързо. Особено във връзка с износа. Повечето артикули стигат до Европа по море. Пекин обаче търси други възможности – за превоз по суша. Преди 4 година китайският президент Си Цзинпин разгласи, че страната му ще стартира построяването на нов “Път на коприната ”. Става въпрос за разнообразни транспортни коридори от Китай към Запада: през Русия и Беларус, през Централна Азия, Азербайджан, Грузия и Турция или през Пакистан до Индийския океан, а оттам – по море. Пекин открива за себе си нови коридори. И ще може да избере най-изгодните, като се възползва от несъгласията сред страните по продължение на новия “Път на коприната ”.

3 милиарда $ са отредени за Източна Европа, само че пътят до такава степен е още дълъг. Първо ще би трябвало да се влага в региона – най-малко по този начин даде обещание на среща с 16 свои сътрудници от Източна и Централна Европа китайският министър председател Ли Къцян. Разбирай: Китай ще направи вложения в техните инфраструктури. Ли Къцян назова конкретна цифра: 3 милиарда $ предвиждал Пекин за тези вложения – пари, от които тези страни незабавно се нуждаят. Още повече, че някои от балканските страни се усещат забравени от Европейски Съюз. По-тесните стопански връзки с Китай не са опция на Европейски Съюз, само че въпреки всичко са добре пристигнали. В цялата тая скица на Грузия се пада да играе основна роля – на транспортен възел за китайските артикули. Не единствено поради централното географско състояние на тази страна, а и тъй като, съгласно Световната банка, тя към този момент предлага отлични условия на непознатите вложители: малко администрация, функциониращи институции, изчезнала корупция, непрекъснат напредък. През юни 2014 година Тбилиси подписа съглашение за асоцииране с Европейски Съюз, а от май 2017 година има контракт за свободна търговия с Китай. Това, което отличава Грузия от другите страни в района, е че поддържа тесни търговски връзки и с Европейски Съюз, и с Китай.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР