С мъглите на есента меланхолията се прокрадва в деня ни,

...
С мъглите на есента меланхолията се прокрадва в деня ни,
Коментари Харесай

Защо листата на дърветата променят цвета си през есента

С мъглите на есента меланхолията се прокрадва в деня ни, само че есента е променлива и разнолика като жена - дъждовете ѝ се сменят с нежно слънце, което гали топлите цветове на листата. Златистите, червени и оранжеви багри на гората разсънват тиха наслада в душата ни; в тях се срещат чувството за безвремие с преходността.

Но не сте ли се питали по какъв начин и за какво листата трансформират цвета си? Ето по какъв начин става.

Дърветата живеят посредством процеса фотосинтеза, за който имат потребност от слънце, вода и въглероден диоксид. За да могат да го реализират, и те, и растенията като цяло, употребяват специфичен пигмент - хлорофил , на който точно се дължи нормалният зелен цвят на листата.

 Снимка 318106

В листата, несъмнено, има и други цветове - жълт (ксантофилът) и оранжев (каротен). Но хлорофилът е толкоз доста, че зеленият му цвят скрива за очите ни останалите.

През лятото дърветата натрупват хранителни субстанции за зимата. Когато денят стане пай, а нощите дълги, слънчевата светлина става незадоволителна за фотосинтезата - понижава и количеството на хлорофила. Това разкрива наличието на ксантофила и каротена, а листата се оказват жълти или оранжеви.

 Снимка 318099

Дърветата имат още една боичка в своята палитра - антоцианинът , който придава червен цвят. За разлика от жълтия и оранжевия пигмент, антоцианините не се намират в листата от самото начало, а се създават от тях едвам когато количеството на хлорофила намалее доста. Те имат защитна функционалност за листата, като разрешават на дървото да изтегли питателните субстанции от листата, преди те да паднат .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР