С лихва до 10% ще са кредитите на ББР по

...
С лихва до 10% ще са кредитите на ББР по
Коментари Харесай

ББР ще помага на дребния бизнес с кредити с 10% лихва

С рента до 10% ще са заемите на ББР по личната й стратегия за поддръжка на най-засегнатите браншове от пандемията – търговия на дребно, превоз, хотелиерство и ресторантьорство, туризъм, предучилищно обучение в частния бранш, артистична и креативна активност, спортни действия, образуване на конгреси и изложби.

Това излиза наяве от оповестените на уеб страницата на държавната банка условия за кандидатстване пред дъщерното й сдружение Микрофинансираща институция Джобс. По тази скица ББР счита да отпусне кредити с оптимален размер до 48 800 лева за финансиране на настоящи разходи и разсрочване на съществуващи. Предвижда се гратисен период до 2 години.

Подкрепата е настрана от предстоящото финансиране за дребни и междинни предприятия, обезпечено с 500 млн. лева от бюджета в капитала на ББР. Все още не е ясно при какви условия комерсиалните банки ще отпускат тези заеми, само че първичната поръчка на държавното управление бе с въпросните бюджетни средства ББР да гарантира 20% от сумите. При това състояние плановете бяха за мобилизиране на 2.5 милиарда лева. от комерсиалните банки при облекчени условия. По-рано през днешния ден заричане за евтини заеми с сходна гаранционна скица даде и Фондът на фондовете, който употребява запас от четири оперативни стратегии.

По собстената си скица ББР ще отпуска заеми за настоящи или започващи компании, които изпитват дефицит от оборотни средства заради форсмажорните условия, свързани с пандемията COVID-19. Достъп до финансиране имат и регистрирани земеделски производители, еднолични търговци и кооперации, обработващи земеделска земя.

Кандидатите би трябвало да са добра кредитна история, без отговорности към бюджета, Национален осигурителен институт и други обществени институции, както и без заведени изпълнителни каузи. Срокът за погасяване ще е до 60 месеца по кредитните линии и до 36 месеца за оборотни заеми.

Цената на финансирането е годишният лихвен % ще е до 10% и такса от 0,5%. Банката ще изисква и обезпечения.

БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ

Междувременно държавното управление заяви, че е одобрило програмата за гарантиране на безлихвени заеми на жители, принудени да излязат в неплатен отпуск поради пандемията от COVID-19. Тя е създадена от ББР с бюджет от 200 млн. лева - част от нараствания капитал на държавната банка.

Всяко лице, което дава отговор на изискванията - прилагане на неплатен отпуск вследствие на блокирана активност поради ковид на компанията, ще има право на един кредит до 4 500 лева, който може да се получи на три елементи от по 1500 лева три следващи месеца. За него ще може да се кандидатства до 31 декември 2020 година Не се планува обезпечаване на обезпечения като изискване за отпущането на  заемите. Кредитите ще са със период до 5 години, с най-малко 6 и не повече от 24 месеца гратисен интервал. Лицата ще имат право на предварително погасяване на дълга без да се дължи такса/комисиона за това.

В държавното прессъобщения липсва информация по кое време действително ще стартира кандидатстването за безлихвените заеми пред банките. От ББР показват на уеб страницата си, че към момента увеличението на капитала е в развой на подготовка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР