С криза за учители и намаляващи първокласници ще бъде посрещната

...
С криза за учители и намаляващи първокласници ще бъде посрещната
Коментари Харесай

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

С рецесия за учители и намаляващи първокласници ще бъде посрещната и тази образователна година. 60 000 ще влязат за първи път в класната стая, а наклонност към спад има даже в София, където най-малките възпитаници ще са с 300 по-малко от предходната година. Малко преди старта на образователната година се оказа, че учебните заведения към момента търсят 1000 учители, като половината от тях са в столицата. За неналичието на педагози, която ще се задълбочи през идващите 10 години, предизвести даже министърът на образованието Красимир Вълчев. Така макар милионите, наливани в системата посредством стратегии, планове или непосредствено финансиране, тя едвам се държи. Усилията за

събиране и връщане в клас

на отпаднали или в никакъв случай не влизали в час възпитаници, също не доближават до основни триумфи, макар че и за тях отделеният бюджет по никакъв начин не е дребен. Именно търсенето на възпитаници от врата на врата и ангажирането на учители за тази несвойствена активност е на път да провокира остра обществена реакция измежду гилдията. От години обществото не е ставало очевидец на бурно учителско неодобрение, само че през днешния ден столичен преподавател приканва сътрудниците си да занесат по бутилка вода пред МОН, с цел да покажат, че всеки опит за взимане на значими решения на мрачно или посредством саботиране на действителни разисквания, ще докара до пиянство на студена вода на МОН и всички институции.

Дали учителите ще се вдигнат, с цел да провокират позитивни промени в системата, следва да се види. За МОН преобразованията обаче по никакъв начин не са непознати. Те може и да не прекатурват целия образователен развой нагоре с краката, само че съумяват да държат в напрежение цялото учителско, родителско и ученическо съсловие всяка година. Какви ще са

новостите през идната 2019-2020 година

Най-големи промени ще има за десетокласниците. Те ще учат по нови стратегии и ще завършат първи гимназиален стадий, след който могат да приключат образованието си. Заради това за първи път те ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература и по математика. Десетокласниците ще би трябвало да покажат знанията си по изучаваните създатели от VIII до Х клас. Този випуск бе подложен на опита да му се сливат две образователни години в една, да се пропуща образователен материал и така нататък

С нови стратегии и надлежно - учебници, в клас ще влязат и четвъртокласниците. По традиция те ще би трябвало да се явят също на национално външно оценяване. За тях обаче отпада изпитването по " Човекът и природата " и " Човекът и обществото ". Децата ще бъдат препитвани единствено по български език и по математика. Освен това те за първи път ще завършат образователната година не в края на май, а на 15 юни. За първи път учениците от този клас ще стартират да получават оценки по шестобалната система. Досега за тях важаха качествените оценки.

Нововъведенията не престават и при " дребните матури " след VII клас. За изпита по български език и литература ще бъдат включени и творби, изучавани по литература в VI клас.

Подобни неспирни промени на парче обаче не водят в вярната посока на стабилизиране на системата, а основават повече безпорядък. Учителите са принудени да се преценяват с следващите нови условия, родителите недоволстват от ден на ден, а жертва стават децата.

Село без учебно заведение откри образователната година

Село, чието учебно заведение е закрито преди 9 години, откри тържествено образователната година през вчерашния ден. В момента пустеещото до неотдавна школо в село Црънча, се възражда от локална гражданска организация. Каузата й е базата на бившето учебно заведение да се употребява за просветителни, културни и спортни действия. Вчера бе открита образователната година на новоучредения локален клуб " Спартак ". Същото село през ноември предходната година бе готово на митинги поради желанията на общинското управление в Пазарджик да разгласи за обмен базата на затвореното от 2012 година учебно заведение " Васил Левски ". След острата социална реакция кметът Тодор Попов отдръпна предлагането си и съобщи, че ще даде парцела на локалните хора. Година по-късно там напълно с непринуден труд и дарения е основан салон, в който от ден на ден младежи упражняват разнообразни спортове.

Анкета

Какво чакат първокласниците от учебното заведение?

Ева,
Дупница

Мисля, че учителите ще са положителни, само че чакам и да са строги, с цел да се оправят с непослушните възпитаници. Ще си намеря нови другари. Не съм виждала още класната си стая, само че допускам, че ще е огромна, с жълти стени и в нея ще има доста дребни чинове. Ще учим буквите, въпреки че аз към този момент мога да чета, също и цифрите. Но считам и, че ще се забавляваме, и ще си прекараме добре.

Мартин,
Велико Търново

Като потеглям на учебно заведение, чакам да ме учат, да мога да чета безпрепятствено, да знам повече математика - доста съм добър в това... Мисля си дали ще мога да си играя с новите другари в занималнята и дали ще можем да построяваме и сглобяваме нови неща, които нямам у дома. Трудно ще е да ставам рано... Трябва да знам повече за компютрите и за всичко, което е към мен.

Александър,
София


Очаквам да е хубаво. Мисля, че ще ми е забавно. Ще науча математика и писмеността. Ще се науча да пиша по-правилно. Искам да имам единствено шестици. Е, в случай че имам двойки... ще забележим. Ще се срещна с нови деца и ще изучавам.

Калоян,
София

Искам да е хубава класната стая, а учителката ми да е добра, да ми оказва помощ, с цел да имам положителни оценки. Ще се науча по-хубаво да считам и да чета - като мама и тате, да поглеждам единствено и да прочитам думите бързо и елементарно. Ще имам нови приятелчета. Искам учителката да ни извежда и отвън учебното заведение, с цел да научим още нови неща. Също по този начин чакам храната да е вкусна като в детската градина.

Георги,
София

Всичко в учебно заведение ще е добре и учителките ще се грижат чудесно за нас. Сигурен съм, че ще ме посрещнат другарски. Очаквам да учим доста - да пишем, да считаме, да учим непознати езици, да рисуваме. Освен това да научим и по какъв начин да се държим с хората - какво можем да вършим и да не вършим. Но желая и да играем, да срещаме нови другари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР