С концерти, майсторски класове, лекции, международен конкурс за класическа китара

...
С концерти, майсторски класове, лекции, международен конкурс за класическа китара
Коментари Харесай

Plovdiv GuitArt Festival отличи своите победители

С концерти, майсторски класове, лекции, интернационален конкурс за класическа китара и разнообразни музикални работилници мина изданието на Пловдив фестивал. В програмата участваха превъзходни международно известни китаристи – Павел Щайдл, Дарко Багески, Джак Ханчер, Филип Мишкович, Ченг Ши, Елеонора Перретта, Ловро Перетич, Влатко Стефановски и доста други. В последните години, фестивалът се наложи като най-голямото и чакано китарно събитие в района, което притегля фенове на класическата китара и фенове на музиката да станат част от магията на китарата. Стремежът на уредниците е да показват на фестивалните подиуми, дружно с одобрените имена от международната музикална просвета и млади актьори – бъдещи звезди. Фестивалът отличи и своите спечелили в интернационална конкурсна стратегия, съобщи артистичния шеф на фестивала – Христо Коликов.

„ Конкурсът беше онлайн, участниците изпращаха видео – записи. Нямаме призьор за първото място, само че имаме две втори места – Франциско Луис от Португалия, както и на Росарио Ди Ривера от Италия. На трето място е Виктор Димитров – участник от Северна Македония.

Павел Щайдл имаше майсторски клас в програмата. Концертира допълнително от 30 страни в целия свят, получава разнообразни оценки и награди. Той е със звучене на класическа сантиментална китара. Има остарялото звучене на барокова музика пред класика, може би най-хубавото такова звучене в света, за нас беше наслаждение, че беше при нас. Джак Ханчер е победител от интернационалния конкурс предходната година. Той също направи доста прекрасен концерт. “

Фестивалната задача на изданието е да бъде просветителна и обществена платформа за развиването на българския музикален гений и да подчертае мястото на китарата в историята и развиването на актуалната музика по целия свят.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР