С концерт-спектакъл, посветен на традиционната българска сватба, ще започне новият

...
С концерт-спектакъл, посветен на традиционната българска сватба, ще започне новият
Коментари Харесай

С премиерен спектакъл започва новият сезон на ансамбъл "Филип Кутев"

С концерт-спектакъл, отдаден на обичайна българска женитба, ще стартира новият креативен сезон на Националния фолклорен отбор " Филип Кутев ". Той ще бъде показан в няколко града в страната, като два от концертите ще се състоят до края на септември.

" Така се оформиха нещата, че взехме решение тази премиера да бъде насочена към сватбата. Всичко е доста разнообразно като музика, костюми, като танцова и музикална лексика ", описа за " Дневник " шефът на ансамбъла проф. доктор Елена Кутева.

За първи път спектакълът " Ела се вие, превива " ще бъде показан на 18 септември на Летния спектакъл в Бургас , където ще бъде неговата предпремиера. След това ансамбълът ще излезе пред публиката в София на 28 септември в зала 1 на НДК, а на 12 ноември и в Двореца на културата и спорта Варна. Всички концерти са с начален час 19 ч., а билетите към този момент са в продажба в мрежата на Ивентим.

 Снимката е миг от музикало-танцовата режисура
© Юлия Лазарова

Снимката е миг от музикало-танцовата режисура " Тракийска женитба " на НФА " Филип Кутев "

В концерта феновете ще могат да видят както нови танцови постановки, по този начин и музикални творби и песни, споделя още шефът. В креативния състав са основният хореограф на ансамбъла Ивайло Иванов, диригентът на хора Георги Генов и креативният шеф и диригент Георги Андреев.

Спектакълът се състои от четири огромни музикално-танцови картини, които посредством описа си показват българските сватбени и предсватбени традиции от четири района на България, описа за " Дневник " хореографът на " Филип Кутев " Ивайло Иванов. " Чрез тях желаеме да предадем същинската атмосфера и обичаи, както и нравите на българите отпреди 150 години ".

 Снимката е миг от музикало-танцовата режисура
Снимката е миг от музикало-танцовата режисура " Тракийска женитба " на НФА " Филип Кутев "

Последната му танцова режисура, чиято премиера ще бъде част от спектакъла " Ела се вие, превива ", е сюжетна и носи името " Кара севда ". В нея участва детайлът на сватбата, само че акцентът е върху разказването на историята - " Идеята пристигна най-много от сборника " Диви разкази " на Николай Хайтов. Това е основата. Има доста балкански детайл вътре, защото на Балканите има един подобен феномен на крайни страсти, т.е. този кипящ казан от пристрастености го представяме посредством изкуство на сцената - рисуваме живи картини, които оптимално правилно и мощно да върнат фена в епохата, в съответната история, да провокират в него мощни асоциации, тъй като това е силата на изкуството ", добавя Иванов.

 Снимката е миг от музикало-танцовата режисура
© Жулиета Маринова

Снимката е миг от музикало-танцовата режисура " Тракийска женитба " на НФА " Филип Кутев "

Освен новите творби, ансамбълът ще извърши и музикално-танцовата режисура " Тракийска женитба ", която композиторът Филип Кутев и хореографът Маргарита Дикова основават през 70-те години. Тя наблюдава най-важните моменти от сватбата и подготовката за нея в региона на Източна Тракия. Последно ансамбълът я показа през април в зала 1 на НДК като част от спектакъла " Балканска женитба " взаимно с Държавния отбор на Сърбия " Коло " и гръцкия фолклорен отбор от Ксанти " Ликио Елинидон ". Това беше вторият от поредицата концерти, които трите състава ще създадат дружно. Последният следва да се играе в Белград през ноември.

През новия креативен сезона " Филип Кутев " ще показа и един нов музикален концерт с името " Танцова музика без танци ". Той ще бъде през февруари, а в него ще вземат участие артистите от хора и оркестъра на ансамбъла. Певиците ще създадат и няколко концерта с православна музика.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Музика (957)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР