С какво е известен г-н Ницше? Освен с убийство на

...
С какво е известен г-н Ницше? Освен с убийство на
Коментари Харесай

Любовно-интелектуалната тройка между Ницше, Саломе и Ри – философските беди започват с една жена

С какво е прочут господин Ницше? Освен с ликвидиране на Бог, в него можем да открием редица спорове и проблеми, които по-късно се придвижват във философия и слагат основите на едно общество, което наследяваме през днешния ден. Годините преди Първата Световна война са известни с интензивността и издигането на нови хрумвания, науката също върви към радикални промени, само че преди да се стигне до основаването на някаква политика, откриваме, че светът е подготвен да ескалира в друга посока. Именно по това време Ницше и другари обикалят Европа и отхвърлят религията като главен регулатор на обществото.

През лятото на 1882 година ще го открием в една доста злокобна въртележка от проблеми и спорове. Философът търси нежната половинка до себе си, само че това влиза до някаква степен със основаните вярвания, въпреки това има и задоволително дами, които освен не могат да го схванат, само че и не го считат за лицеприятен. Към това не би трябвало да забравяме и още една детайлност – Ницше не е човек за обичане, не е и за схващане, той е за приемане. Именно в този интервал ще се появи дребният камък, който ще го преобърне с краката нагоре. В случая приказваме за един доста забавен любовен триъгълник.

В него вземат участие Лу Андреас-Саломе и Паул Ри. Връзката се открива от Паул, който към този момент е притеглен от естествената хубостта на Лу, само че за негова огромна неволя, рускинята въобще няма желание да одобри пристрастеностите му като съществени, оставя вратата на другарството отворена, само че прага на интимното не се дава толкоз елементарно. Паул написа писмо на Ницше с концепцията да се сътвори малко общество от философи, които да се открият и да живеят някъде в Европа, казусът обаче е, че те в никакъв случай не стават повече от трима. Ницше отива с концепцията за науката, само че е посрещнат от съветска хубавица, която има задоволително разсъдък и капацитет да се трансформира във мъдрец с съвсем същото въздействие.

Фаталната жена ще има място в доста от неговите произведения. Коя е тя? Родена е в Санкт Петербург през 1861 година и ще остане в историята като публицист, мъдрец и психоаналитик. Макар и да търси място и позиция след някои от най-великите мозъци, през днешния ден е съвсем забравена и даже не попада в историята на философията. Дали е била толкоз гениална или просто е плагиатствала от своите сътрудници, това не можем да разберем. Лу е щерка на съветски военачалник, който служи в кралското семейство и на 7-годишна възраст се среща с първия си наставник – Хенрик Гилот. Същият учи на етикет и децата на съветския цар. Занимава ги с теология, френски и немска литература.

Гилот е женен с деца, само че скоро се влюбва в младата рускиня и желае ръката ѝ – отводът е много неочакван, само че ще сложи началото на доста отводи. През 1880 година Лу ще пътува с майка си до Цюрих, където ще учи Догматична теологгия и история на религията. След две години ще се реалокира в Рим и ще се запознае с Паул. Не е несъмнено какви тъкмо са били интимните връзки – няма по какъв начин да бъдем сигурни, само че концепциите на Лу стават доста странни. Та през 1882 година Лу получава предложение за брак от своя ухажор и съкровен сътрудник.

Отново отхвърля, само че предлага една друга забавна опция – интелектуална тройка. Ницше идва в Рим през април 1882 година и с първата среща осъзнава, че Лу е тъкмо това, което е липсвало в целия пъзел. Без да знае каква е историята сред двамата като двойка, философът ще изиска помощ от Ри за ръката ѝ. Човекът осъзнава, че към този момент е изиграл своята роля тук и продължава напред, като оказва помощ, само че Фридрих няма шанс.

Това няма да е първият и финален път, в противен случай историята продължава още по-свирепо. Елизабет Ницше също вижда набиращите проблеми и написа на майка си, разказвайки в какво се е замесил брат ѝ и какво тъкмо го унищожава. В следствие нейните терзания ще се окажат точни – Лу няма никакви планове, с изключение на да завоюва вниманието на философския хайлайф и по-късно да се възползва от добитата популярност. Философът не е на това мнение, той е единственият, който счита, че тази рускиня ще му помогне да сглоби живота си и да открие някакво ново развиване. Отново ще откаже предлагането за брак и най-после ще се наложи ясно да изясни, че няма никакви планове да бъде брачна половинка. На отмора в Италианските Алпи, Ницше и Лу изчезват на дълга разходка, до момента в който Паул се грижи за болната майка на женската половина.

Изчезват за много дълго време, само че никой не схваща какво тъкмо се е случило – никой не е записал, двамата просто не приказват. Същата година ще направи препоръчани в Базел, като този път няма да търси помощници, а непосредствено ще мине в нахлуване. Отговорът продължава да е явен, Лу не желае да се обвързва, само че има потребност от въздействието на мъжете в живота си. През 1882 година тримата се намират в Лайпциг и не престават да живеят по същия метод, само че към този момент не е изключително мъчно да преминат напрежението. След известно време Паул и Лу се разделят с Ницше. Веднъж останал самичък, философът усеща каква е истината – избрал е неверният човек, който има други изгоди и несъмнено не се интересува от нещо по-различно.

Ницше ще упрекна двамата си скорошни другари за неуспеха, а по-късно ще се обърне и към сестра си, която е изпитвала голяма злост към единствената жена, която най-вероятно философът е можел да харесва. Около 12 години по-късно, Лу ще напише проучване върху Ницше – неговата персона и философия. През същата година ще се срещне с Хелън декор Друсковиц – втората жена, която се получава д-ка степен по философия. Именно тя ще успее да завоюва сърцето на рускинята и двете ще имат интимни връзки известно време, а малко по-късно ще се появят клюки, че е обвързана със Зигмонд Фройд. Паул и Лу се озовават в Берлин и ще живеят добре, само че единствено няколко години по-късно ще се появи и верният мъж – Фридрих Карл Андреас.

Лингвистът прави чудото и най-сетне съумява да направи това, което двама философи не съумяват. Въпреки обещанията ѝ, че вторият мускетар от интелектуалната тройка ще остане непосредствен до нея, това не се случва и той бързо се изнася от полезрението. По време на брака си, продължава да се занимава с мъже, в нейната мрежа попадат публицисти, политици, поети и доста други. Жената даже ги споделя с горделивост в своите записки и демонстрира по какъв начин тъкмо наподобява животът от другата страна.

Работи от самото начало като психоаналитик и по този начин до последния ѝ ден 5 февруари 1937 година е последният от житейския ѝ път. Фаталната жена умира на 74 г- възраст. Историята ѝ се споделя неведнъж в няколко кино лентата, а що се отнася на кариерата ѝ, Саломе е почитан психоаналитик, както и създател на редица изявления. В доста от тях ще открием, че споделя без никаква благосклонност за всички случки, в това число и към Ницше.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР