С каква професионална квалификация ще бъдат бъдещите асистенти по новия

...
С каква професионална квалификация ще бъдат бъдещите асистенти по новия
Коментари Харесай

Майка на дете с увреждане: Асистентът трябва да е престижна професия с високо заплащане

С каква професионална подготовка ще бъдат бъдещите асистенти по новия закон за персоналната помощ - този пропуск в законопроекта, признат на първо четене от Народното събрание, вижда Мария Попова, майка на дете с увреждане от Бурга с. Тя не е част от самодейността " Системата ни убива ", само че поддържа началото на промяната, положено с двата законопроекта, импортирани в Народното събрание. Според Мария у нас няма задоволително на брой готови хора, които да бъдат персонални асистенти на деца или на пълнолетни хора с увреждания, а с изключение на за подготовката, ръководещите би трябвало да помислят за престижа на специалността и за равнището на възнаграждение .
 
Мария Попова е майка на дете със слепота и глухота . Към момента получава от страната оптималната фамилна помощ от 930 лв., която употребява за лечения и за социализацията на 11-годишния Георги. Момчето е четвъртокласник в едно от кварталните учебни заведения в Бургас и се образова по самостоятелна стратегия. За ходенето на учебно заведение и на лечения, които развиват уменията на Георги, дава отговор Мария, само че т я желае да откри помощник, който да прекарва с момчето най-малко по 4 часа дневно , и да й даде опция да упражнява специалността си на проектант.
 
Неговият асистентът би трябвало да е медиатор сред него и околната среда , тъй че той да добива някакво знание, а не да остава някакъв предмет, за който се поставят грижи. Не е добре майката да води детето на учебно заведение, не оказва помощ за израстването “, описа Мария.
 Георги фотоси: Милен Острев
Според Мария у нас липсва политика за подготовка на експерти, които да бъдат асистенти на хората с увреждания . В новия закон за персоналната помощ също не е посочено с каква подготовка би трябвало да бъде претендентът за помощник, което за нея е пропуск, защото асистентите би трябвало да имат най-малко съществени знания по ерготерапия, логика на психиката и педагогика, когато става въпрос за деца.-->
 
Никъде не става дума за обществения авторитет. Това не трябва да са хора, които да са най- най-изпадналата част обществото. Това е една доста благородна специалност , би трябвало по някакъв метод да се разпространява. За качеството на заплащането би трябвало да се намерения. Може би посредством някакво публично-частно партньорство да бъде допустимо тези хора повече пари да вземат, в сравнение с страната е в положение да отпусне “, уточни още майката.
 
Мария предизвиква развиването на качествата на Георги , а едно от най-важните му умения е желанието да поддържа връзка с хората.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР