С изпълнението на проекта Подобряване на бизнес средата в Западната

...
С изпълнението на проекта Подобряване на бизнес средата в Западната
Коментари Харесай

Община Велико Търново изпълни проект за по-добра бизнес среда в Западната индустриална зона

С осъществяването на плана " Подобряване на бизнес средата в Западната индустриална зона " по оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020 година на стойност 1 625 972, 02 лв. , община Велико Търново чака повишение на капиталовата интензивност в общинския и регионален център. На заключителна конференция по плана, която се състоя през днешния ден в регионалния  пресклуб на Българска телеграфна агенция - Велико Търново, заместител кметът проф. Георги Камарашев посочи, че възобновената Западна промишлена зона има сериозен капацитет за икономическо развиване. Той акцентира, че плановите действия са завършили с две седмици по-рано.  

В интервала на плана от 17.01.2017 година до 17.07.2019 година са осъществени мероприятия за благоустрояване на физическата среда, повишение на качеството на живот, обществено включване и възстановяване на екологичната среда в Западната индустриална зона на град Велико Търново. Инвестирани са 1 382 076, 21 лв. от Европейския съюз посредством Европейски фонд за районно развиване и 243 895, 81 лв. от Държавния бюджет на Република България.

Инж. Динко Кечев, шеф на общинската дирекция „ Строителство и устройство на територията “ регистрира, че с парите по плана е изработен ремонт, рехабилитация и доизграждане на техническата инфраструктура в региона, обект на намеса. „ Осигурен е и транспортен достъп до и на територията на Западната индустриална зона. Бяха построени и нови тротоарни и улични настилки по прилежащите улици, където бе инсталирано и ново осветяване. Осигурени са и нови паркоместа “, разясни инж. Кечев и добави, че след приключването на всички действия са решени и проблемите с отводняването в зоната с монтирането на нови шахти, които ще предотвратят сериозни обстановки при интензивни превалявания и в региона на пътен възел „ Качица “.

От фирмата-изпълнител „ Пътни градежи – Велико Търново “ АД увериха, че са приложени ограничения за обезпечаване сигурността на придвижване в зоната и пътното устройство е съобразено с упования натоварен трафик.
След подписване на контракта от 04.10.2017 година сред община Велико Търново и „ Пътни градежи – Велико Търново “ АД на стойност 1301300.00 без Данък добавена стойност за осъществяване на публичната поръчка с предмет „ Инженеринг – планиране, СМР и авторски контрол за обект „ Подобряване на техническата инфраструктура в Западна индустриална зона “ в границите на план BG16RFOP001-1.009-0003-C01 „ Подобряване на бизнес средата в Западна индустриална зона “, по процедура за даване на безплатна финансова помощ BG16RFOP001-1.001-0039 „ Изпълнение на Интегрирани проекти за градско възобновяване и развиване 2014-2020 ”, по предпочитана ос 1 „ Устойчиво и интегрирано градско развиване “ на оперативна стратегия „ Региони в Растеж 2014-2020 “ е направен капиталов план във фаза работен . Работният план включва следните елементи: Пътна; Геодезия – геодезическо снимане, отвесна планировка и трасировъчен чертеж; ВиК (отводнителни съоръжения); Паркоустройство и благоустройство; Електрическа – улично осветление; Организация и безопастност на движението; Временна организация и сигурност на движението; План за сигурност и здраве; Пожарна безпопасност; План за ръководство на строителните отпадъци; Конституционен съд по всички елементи. На базата на одобрения работен план са изпълнени строително-монтажни работи в региона на западната индустриална зона – ул. „ Никола Габровски “, ул. „ Шемшевско шосе “ и ул. „ Козлуджа “; както следва:
- положени 6227 кв. м плътна асфалто-бетонова смес;
- доставени и инсталирани 4948 л. м вибропресовани бордюри 18/25/50;
- инсталирани 200 броя пътни знаци и указателни табели, като е изпълнена нова отвесна сигнализация от стaндартни светлоотразителни пътни знаци II типоразмер, нови самостоятелни пътни знаци за указване на направления, имена на предприятия и имена на улици и указателни табели вид Ж7 за указване именaтата на прилежащи пресечки и компании, както и указателни табели с имената на трите улици;
- засадени 70 броя дървесни фиданки и едноразмерни дървета, като завършените алеи и площадки с растителност основават открити и полуоткрити пространства, които съставляват естествена бариера от прилежащите парцели и улици и обезпечават удобна градска среда;
- доставени и инсталирани 2 броя комплекти парково обзавеждане;
- авторски контрол по време на строителството.
Изпълнена е и нова хоризонтална маркировка, построени са нови дъждоприемни шахти с чугунени (полимербетонови) решетки; повдигнати са чугунените капаци за ревизионните шахти на уличното платно. Демонтиран е въздушния кабел за зареждане на уличното осветяване по улиците „ Шемшевско шосе “ и ул. „ Никола Габровски “ и вляво по улица „ Козлуджа “.
В продължение на 18 месеца е работил екип за ръководство на плана, който включва инж. Цанко Бояджиев - началник план, Даниела Данчева - счетоводител план, Юлия Ликоманова - Мутафчиева - механически помощник, Даниел Дончев - специалист " Инвеститорски надзор " и Александър Колев - специалист " Тръжни процедури ". Стойността на тръжните процедури е 32700.00 лв. за всеки член на екипа поотделно.
Изпълнители на плана са и компаниите „ ФИНАНС ОДИТ КОНСУЛТ 2002 “ ООД, „ ТРИЕРА КОМЮНИКЕЙШЪНС “ ЕООД, „ ПЪТПРОЕКТ " ЕООД, „ КИМТЕКС – ЛС “ ООД и " ИНВЕСТСТРОЙ - 92 " ЕООД.

Инвестиционният обект бе публично открит с гала и водосвет на кръговото кръстовище на ул. “Никола Габровски “, ул. “Сан Стефано “ и ул. „ Козлуджа “  в Западната индустриална зона на град Велико Търново.
В региона на зоната са локализирани над 40 промишлени предприятия, складови бази, образователни заведения и спортни терени. Целта на общината е да реализира една съвременна промишлена зона, като усъвършенства свързаната с бизнеса и предприемачеството техническа инфраструктура, извърши разчистване и рекултивация на терените, внедри озеленителни и ландшафни решения, които да разрешат на нейната територия да бъдат ситуирани леки, асемблирани и преработващи промишлености и бази, логистични и търговски центрове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР