С изложба на УниБИТ в Националната библиотека започнаха тържествата по

...
С изложба на УниБИТ в Националната библиотека започнаха тържествата по
Коментари Харесай

От УниБит започнаха тържествата за 150-тата годишнина на Българската екзархия

С галерия на УниБИТ в Националната библиотека започнаха тържествата по случай 150-годишнината на Българската екзархия.

С документална галерия, отдадена на независимата българска черква и избора на Първия български екзарх, подредена от УниБИТ, започнаха тържествата по случай 150-годишнината на Българската екзархия.



Експозицията във фоайето на Националната библиотека „ Свети свети Кирил и Методий “ демонстрира истински документи, измежду които е формалният берат на султан Абдул Азис – актът, публикуван за оповестяване на видния православен свещеник Антим I за пръв български екзарх на независимата Българска екзархия. Будните българи в оня интервал развиват огромна просветна активност, утвърждават националната концепция и за нас е чест да представим на обществеността същностни характерности от работата на Българската екзархия “, сподели проф. д.н. Ирена Петева, ректор на УниБИТ. Проф. д.ик.н. Стоян Денчев, ръководител на Общото заседание на УниБИТ, изрази голямото си удовлетворение, че висшето учебно заведение взе участие по този начин интензивно в отбелязването на тази значима и значима годишнина, която се свързва с учредяването на Българската екзархия и с възобновяване на самостоятелната българска черква.

„ 27 и 28 февруари са изключителни дати в българския календар, тъй като бележат по едно и също време историческо и духовно събитие – подготвянето и оповестяването на Българската екзархия “, добави още той. Откриването на изложбата почетоха госпожа Цвета Караянчева  Цвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на, ръководител на Народното събрание, Негово Преосвещенство Мелнишкият свещеник Герасим, основният прокурор Иван Гешев  Иван Гешев Иван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо обучение във, видният държавник и някогашен министър на културата Георги Йорданов  Георги Йорданов Георги Йорданов е назначен краткотрайно за ръководител на Държавната комисия по хазарта на 3 февруари. Изложбата е в осъществяване на задачите и дилемите на план „ Булгарика-културологичен профил на българската диаспора “ ( контракт № КП-06-ОПР 05/10 от 17.12.2018 г.) на Фонд „ Научни проучвания “ към Министерство на образованието и науката, посочи в словото се доцент доктор Боряна Божашка, зам.-декан в УниБИТ. Българската екзархия е приета за формален представител на българската националност в Османската империя - първата публично приета българска институция след близо 500 години, изчезнала държавност и 40 години национални битки, посочи по време на откриването доцент доктор Красимира Александрова, шеф на Народна библиотека „ Свети свети Кирил и Методий “. Изложбата включва още богат снимков и графичен материал. Показани са портрети на изтъкнати църковни дейци, свързани с първите години от съществуването на Екзархията. Честванията на 150-годишната от основаването на Българската екзархия не престават и на следващия ден. В петък българският патриарх Неофит  патриарх Неофит Неофит I е върховен български православен свещеник, глава на Българската православна черква и на ще отслужи признателен молебен в катедралата „ Свети Александър Невски “ в наличието на всички от управителния съвет на фондация “Български православен храм Свети Стефан в Цариград” отпред с нейния ръководител господин Васил Лязе.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР