С идването на септември, подготовката за новата учебна година започва

...
С идването на септември, подготовката за новата учебна година започва
Коментари Харесай

Как да изберем раница на ученика

С идването на септември, подготовката за новата образователна година стартира да чука на вратата. Родители и деца излизат на пазар, с цел да приготвят всичко, което е належащо за 15 септември. И макар, че тази година е малко по-различна поради епидемията от COVID-19, доста родители към този момент сформират своите описи, като на първото нещо е раницата за учебно заведение.
Как да изберем вярната раница?
Изборът на подобаващата раница е от голямо значение. И в случай че за децата той е обвързван по-скоро с последните фешън трендове, то за родителите пораждат въпроси свързани със здравето и физическото развиване на детето.
Докато ученикът е по-малък, той би трябвало да носи избран вид раница, който да не поврежда гръбначния му дирек и стойката. Изборът на несъответствуващ модел може да докара до съществени проблеми, гръбначно деформиране, а от там и до нарушено кръвообръщение и неприятна позиция на тялото.
Важен е размерът
Когато купувате раница за по-малко дете, би трябвало да го вършиме в тяхно наличие, с цел да сте сигурни, че пасва добре на тялото му. Тя би трябвало да обгръща дистанцията от раменете до талията, а върхът и да е по-висок от линията на раменете. Раницата не би трябвало да виси под кръста, тъй като това ще окаже въздействие върху развиването на долните крака.
Теглото
Специалистите са безапелационни – когато раницата на ученика е цялостна, тя не би трябвало да надвишава 10-12% от личното му тегло. Претоварването може да провокира деформиране. Ако въпреки всичко детето би трябвало да носи прекалено много учебници и пособия, изключително в първи и втори клас, можете да помислите за раница на колела.
Какъв модел да изберете?
За по-малките деца раницата наложително би трябвало да бъде с две презрамки. Моделите с презрамка през едното рамо не разпределят вярно тежестта и също могат да провокират гръбначно деформиране.
Раницата би трябвало да е с корав тил. Ако има и колан за закопчаване начело той би трябвало да се употребява наложително, тъй като оказва помощ за вярното балансиране на тежестта и стойката не детето. Добре е раницата да бъде с повече отделения, тъй като по този начин детето ще е улеснено при подреждането й. Научете ученика още първоначално да я подрежда вярно. Големите учебници би трябвало да се поставят по-плътно до гърба, а по-леките тетрадки – от външната страна. Мястото на несесера също е значимо – в случай че е от плат може да бъде поставян най-отгоре, тъй като е лек. Ако сте купили по-масивен обаче, тогава е добре той да се оставя на дъното.
И на финала – колкото и вярно да сте избрали раницата за вашето дете е желателно то да не я носи повече от 30 минути без отмора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР