С идването на есента идват променливото време и есенните болежки.

...
С идването на есента идват променливото време и есенните болежки.
Коментари Харесай

Бабини илачи: Ето защо трябва да имаме мащерка у дома РЕЦЕПТИ

С идването на есента идват изменчивото време и есенните болежки. Най-разпространени са настинките, есенната хрема и кашлицата. Времето е изменчиво – ту хладно, ту горещо… належащо е да се погрижим за здравето си и да подсилим имунната си система. Нека за задачата използваме есенни билки.
Една от тях е мащерката. Тя е изключително ефикасна против настинка. Чаят от нея е изключително потребен в този случай. За­лей­те ед­на су­пе­на лъ­жи­ца изсушена ма­щер­ка с ед­на ча­ша го­ре­ща во­да и ос­та­ве­те за към час в зат­во­рен съд. Прецедете отварата и приемайте по 1-2 лъжици 3 пъти на ден. Чаят от мащерка от дълго време се употребява за лекуване на диария и газове, за облекчение на ревматоидни болести.

Заради антимикробните си съставки мащерката постоянно се прибавя към водата за уста и пастата за зъби – с цел да ограничи отлагането на зъбна плака и да увеличи положителната хигиена на цялата уста, написа марица.бг.
Използва се и като съставна част в капките и билковите медикаменти за кашлица – с цел да помогне за преборването с вируса, виновен за грипа и настинките.
Мащерката е благонадежден съставен елемент и за лекуването на астма, бронхит, круп и ангина, защото сполучливо отстранява секретите при инфектиране на горните дихателни пътища. Нанася се и локално за лекуване на акне, рани и кожни инфекции.

Мащерка за уринарни и менструални проблеми:
Мащерката също по този начин обичайно се смята, че оказва помощ при разнообразни уринарни недоволства, както и че облекчава признаците, изпитвани по време на менструация и по тази причина билката е потребна в лекуването на доста разнообразни женски заболявания.
Счита се, че мащерката е най-силна когато се употребява в тандем с други билки като розмарин и салвия за проблеми с косата и скалпа, с карамфил за проблеми с матката и уринарния тракт или като настойка или маслен дестилат за потребление като дезинфектант или за местна стерилизация.

Отварка за възпалителни процеси
Приготвяне: насипете шепа изсъхнало раст. в железно канче + 250 мл студена или хладка вода. Доведете до кипване и отмерете 5 мин. Отделно кипнете вода и долейте, тъй че отварката да възвърне първичния си размер. Сложете похлупак и чакайте да изстине. Отделете чистата течност и преместете в ледник.
Употреба: 50 мл, ок. 1 час след медикаментите против температура. Отварката способства да се усили интервалът до идващото повишение.

Чай за общо подсилване
Приготвяне: пуснете 1 ч.л. от мащ. напряко в чашата и долейте кипяща вода. Затворете с чинийката и чакайте изстудяване до стайна ритъм.
Употреба: през равни шпации – 3 чая. Стандартен период – 1 седмица, при нужда – безапасно е и повече време.
Чай за усмиряване на нервната с-ма
Приготвяне: насипете в чайник за запарване половин шепа суха мащ. (лист и цвят) + общоприетото к-во черен или зелен чай. Залейте с 300 мл течност 100° и парете под похлупак не под 20 мин. Дозата е за двама.
Употреба: 1 път, ок. 150 мл тъкмо преди лягане. Забележим резултат настава на четвъртия ден от началото на лекуването. Продължителност – неограничена.

Компреси за незаздравяващи рани и язви
Приготвяне: сипете 1 шепа суха мащ. в кастрола + 500 мл течност на 100°, дано ври на едва 10 мин. Едва тогава сложете капака и чакайте да се самоохлади. Профилтрирайте и може да ползвате незабавно.
Употреба: напоявайте с отварката марлени превръзки и ги налагайте върху нараненото място. Обновяване – през 15 мин. Процедурата е двукратна за деня, само че продължителността на лекуване с такива компреси зависи от тежестта на пострадването и се прави до цялостно укрепване.

Чай при мускулна тресчица, крампи
и физическа отмалялост
Приготвяне: насипете по 2 ч.л. сушена мащ. и черен чай + 500 мл добре кипната вода и парете 30 мин.
Употреба: елексирът се изпива 2 часа след физическ. натоварване. Достатъчни са 2 приема, с цел да се профилактира тресчица, конвулсии и крампи. Целесъобразно е да се повтаря процедурата за профилактика при периодически натоварвания. Този чай е съвършен за деца и младежи с деен метод на живот и спортисти.
Чай за тонизиране
Чаят от мащерка е прекомерно апетитен и благоуханен, с цел да се ограничаваме с него, единствено когато сме заболели. Ето рецепта за напитка от свежо растение, която носи наслаждение за тялото и за душата.
Приготвяне: 1 г прясна мащ. се залива със общоприета чаша кипяща вода. За четвърт час – на вод. баня и още три четвърти – на топло за запарване.
Употреба: Напълнете чаша до 1/3 от размера ѝ с отварката от мащерка и допълнете с чиста топла вода, подсладете, подправете с лимон.
Инфо: zdrave.to

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР