С грандиозна церемония снощи на Източния бряг на Луксор беше

...
С грандиозна церемония снощи на Източния бряг на Луксор беше
Коментари Харесай

С грандиозна церемония откриха Алеята на сфинксовете

С грандиозна гала нощес на Източния бряг на Луксор беше открита Алеята на сфинксовете, която в антични времена е свързвала Луксорския храм с храмовия комплекс в Карнак.

По тази Алея е прекосявала церемониалната върволица, обвързвана с древноегипетския празник Опет, дружно със свещените ладии на божествата Амун, Мут и Хонсу.

Празникът е обвързван с култа към египетския държател, неговите витални сили и връзката му с Твореца Амун Ре.



Тази чудесна гала в днешни времена, с изключение на прелестна илюстрация на това, което вършат египетските управляващи за грижата и опазването на скъпите древноегипетски монументи и одобряването на Луксор като чудесна туристическа дестинация, съвместяваща хилядолетна история и просвета в един съвременен и развъртян град, оказва и специфична респект към Древен Египет.



Със споменаването на имената на античните божества, на владетелите и възстановявайки свещените подиуми от изображенията от релефите на двата храма, с оживяването на Опет фестивала, излиза наяве, че античната египетска магия в никакъв случай не е напускал тези свещени земи.

Гост на прелестната гала беше и Българско египтологическо общество, както и доцент доктор Теодор Леков, който дружно с екип на Българска национална телевизия, взе участие в план по снимането на филм, отдаден на Древен Египет и българската египтология.

Специални посетители на церемонията бяха президентът на Арабска република Египет, президентът Сиси, както и голям брой дипломати, измежду които и българският дипломат в Египет господин Деян Катрачев, публични лица и египтолози от целия свят.

Магията на Древен Египет е жива и до през днешния ден!







Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР