С гостуваща изложба на варненската Градска художествена галерия в ХГ

...
С гостуваща изложба на варненската Градска художествена галерия в ХГ
Коментари Харесай

„Преображения“ отбелязват във Велико Търново 110 г. от рождението на Янко Маринов

С гостуваща галерия на варненската Градска художествена изложба в ХГ „ Борис Денев ” във Велико Търново ще отбележим 110 годишнината от рождението на един от най-изкусните родни пейзажисти Янко Маринов, който напусна този свят през 2001 година. Откриването на ретроспективната експозиция под надпис „ Преображения ” ще бъде в четвъртък – 16 ноември от 18 часа. За самодейността от фонда си картини са дали търновската изложба и залите „ Янко Маринов “ – гр. Килифарево. Пейзажи от Варна и старопрестолния град, портрети и фигурални композиции, както ранни творби рисувани в Одеса през 30-те години на предишния век ще имат опция да видят посетителите на арт-събитието.

Изложбата ще покаже още миниатюри и дребни композиции, род който художникът привнася у нас след следването си в Петербургската  академия. Роденият на 24 декември 1907г. в Килифарево пейзажист постъпва в Морско – рибарското учебно заведение на Варна още през 1925. 14 години по-късно учи в Одеското художествено учебно заведение, следва в Русия до 1941г. Основател и пръв организатор е на Художествената изложба във Варна, след завръщането си у нас през 1944 година

„ Янко Маринов е класик, съдействал с изкуството си за обогатяването на българската импресионистична живопис.  Повлиян от обществения натурализъм на барбизонците, вибриращата мазка на френските импресионисти, градивната архитектоника на постимпресионистите и цветните петна на италианските macchiaioli Янко Маринов основава картини богати на живописни стойности. Неговите пейзажи, портрети и фигурални композиции са основани с една творческа „ непорочност на окото “, която ги превръща  в „ чисти просторни поеми “. Картините му въплъщават времето като мигновеност, като един единствен момент. Майстор на цвета, употребявайки го като главно изразно средство, Янко Маринов основава изключителни картини, визии преследващи невъзможното “, споделя за създателя Доротея Павлова, организатор на изложбата.

Участва в представителни изложения на българско изкуство в Германия, Ирак, Иран, Русия, Турция, Унгария и Финландия, има 29 независими такива у нас. Картините му се пазят в Националната художествена изложба, Варна, Търново, Габрово, Килифарево, Кърджали, Плевен, както и в частни сбирки в Германия, Италия, Полша, Франция, Чехословакия. Носител е на 9 влиятелни интернационалните оценки в региона на изкуството, в интервала от 1967 до 1985 г.  За него проф. Атанас Божков споделя: „ Малки прелестни пейзажи със сюжети, в които няма деяние и обстоен роман, само че има ведра и подкупваща истина. Пейзажи с интимни изгледи, в които възприятията ни се отпускат с доверие- окъпани в благородните тонове, които радват очите и душата, огряни от сияния, които ни връщат към щастливите и красиви мигове от нашето битие…Такива бяха усещанията ми от първите произведения на Янко Маринов, които видях в края на 40-те и началото на 50-те години в софийските изложбените зали. Тогава знаех малко за неговата персонална орис и за трагичните му обиколки из регионите на настоящите обществени вулкани в актуалния свят, само че имах възприятието, че го познавам от близко като човек и създател. Неговата живопис имаше ясни стилови отлики и безапелационни пластично-структурни достолепия, а както е известно за сходна живопис като предписание стои една ярка и приключена креативна персона “.

Според Кирил Кръстев „ Янко Маринов е създател с изтънчена сензитивност, един стихотворец на забулените в лека мъгла градски пейзажи, привечерни градски подиуми и наситени с омара видения на пристанищния живот. Той освен улавя с правилно око присъщия изящен материал в ония елементарни, всекидневни кътове на живота, които притеглят неговата съзерцателна душа, само че и бленува своите дребни видения, с цел да ги обърне в истинска естетическа реалност “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР