С голям митинг на медиците от синдиката Федерация на работещите

...
С голям митинг на медиците от синдиката Федерация на работещите
Коментари Харесай

С голям митинг в Букурещ започнаха протестите на румънските медици

С огромен протест на медиците от синдиката Федерация на работещите в опазването на здравето „ Санитас “ в Букурещ бе сложено началото на поредност от митинги за същински обществен разговор, увеличение на възнагражденията и възстановяване на финансирането на здравеопазната и обществената система, съобщи Аджерпрес. Протестното шествие стартира на Площад „ Виктория “ и приключи пред Националния институт по инфекциозни заболявания „ Проф. доктор Матей Балш “.

Исканията на протестиращите са за повишение на приходите на всички работещи в опазването на здравето и обществените заведения с най-малко 15% за покриване на вредите от инфлацията, започване на договаряния сред държавното управление и обществените сътрудници по плана на новия закон за възнагражденията на личния състав с обществени средства, както и гарантиране на задоволително финансиране за лечебните и социално-помощните институции.

„ Едно от значимите претенции е да има същински обществен разговор и въпросът за заплатите да се сложи на масата при разискванията на новия закон. Засега разговор няма. От друга страна като образец може да се даде протичащото се със заплатите на медицинските фелдшери, които през 2018 година имаха приблизително 33% нарастване. Оттогава не са получили нито една проливам. Не е обикновено да нямат нарастване за 5 години и да не виждат вероятност да им се усилят заплатите “, разяснява Юлиян Попе, първи вицепрезидент на „ Санитас “.

„ Символично ще посетим няколко лечебни заведения в Букурещ и региона като обръщение за поддръжка към всички работещи в здравната система, с цел да им предадем, че не сме ги не запомнили, макар че държавното управление наподобява е не запомнило за героите на пандемията “, сподели още Попе.

Протестите на синдиката ще продължат на 7 и 8 февруари. Днес присъстващите ще бъдат в лечебните заведения „ Филантропия “, „ Санта Мария “, в Центъра за кръвопреливане „ Николае Нестореску “ и в Националния институт по геронтология и гериатрия „ Ана Аслан “. Очаква се в сряда, 8 февруари, те да посетят централите на политическите партии.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР