С гласовете на общинските съветници от групите на ГЕРБ-СДС, на

...
С гласовете на общинските съветници от групите на ГЕРБ-СДС, на
Коментари Харесай

София отложи забраната на стари коли в центъра за след изборите

С гласовете на общинските съветници от групите на ГЕРБ-СДС, на „ Демократична България “ и на самостоятелния Борис Бонев от „ Спаси София “ Столичният общински съвет дефинитивно реши от 1 декември 2023 година в София да се обособи зона, в която да бъде неразрешено да влизат най-неекологичните и замърсяващи коли. Става дума за колите от първа екологична група - с бензинов мотор с първа регистрация преди 1996 година и с дизелов - преди 2002 година Забраната за тях ще важи само за месеците декември, януари и февруари. Против нея през днешния ден в СОС гласоподаваха Българска социалистическа партия и „ Патриоти за София “.

Зоната за ниски излъчвания на нездравословни субстанции във въздуха се назовава Малък кръг и обгръща историческия център на София .  Става дума за карето сред бул. " Васил Левски ", бул. " Патриарх Евтимий ", бул. " Ген. Скобелев ", ул. " Опълченска ", бул. " Сливница ". На всички кръстовища за влизане в Малкия кръг към този момент са конфигурирани видеокамери, които разчитат екостикера на колата от ГТП. На нарушителите ще се постановат санкции, които ще стартират от 50 лева

На 1 декември 2025 година би трябвало да се обособи т.нар. Голям ринг – от булевардите „ Сливница “, „ Данаил Николаев “, „ Ситняково “, „ П.Яворов “, ул. „ Атанас Дуков “, бул. „ Х.Ибсен “, бул. „ П. Ю. Тодоров “, бул. „ И.Е. Гешов “ и бул. „ Константин Величков “. От тази дата в тази зона би трябвало да се забрани влизането на най-замърсяващите коли от първа екологична група, а от декември 2027 година – и от втора.

В първичния вид на наредбата за зоните с ниски излъчвания бе планувано първата от тях да се вкара от 1 декември т.г. Впоследствие обаче текстовете бяха модифицирани и срокът бе отсрочен за след локалните избори следващата година.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР