С емоционален концерт Пътят…, Мартин Мочков - хореограф на Северняшкия

...
С емоционален концерт Пътят…, Мартин Мочков - хореограф на Северняшкия
Коментари Харесай

С емоционален концерт „Пътят…”, хореографът Мартин Мочков отбеляза 25 години творческа дейност

С прочувствен концерт „ Пътят… ”, Мартин Мочков - хореограф на Северняшкия отбор за национални песни и танци „ Иван Вълев ”, означи 25 години креативна активност. Залата на ДКТ „ Иван Радоев “ събра другари, сътрудници, посетители и фенове, пристигнали да уважат и за следващ път да се насладят на гения на Мартин Мочков. Своето почитание засвидетелства и кметът на Община Плевен доктор Валентин Христов, който бе измежду гостите на концерта.



„ За мен е изключителна чест да съм част от празника на господин Мочков - неговото име и гений са неразделна част от това на обичания състав на генерации плевенчани - Северняшкият отбор за национални песни и танци „ Иван Вълев “. Всички ние носим любовта към националната музика и танци в сърцата си, а господин Мочков е израснал с тази обич и в фамилията си. Пожелавам на него и на всички като него, които обичат и пазят националното творчество, здраве, креативно дългоденствие, цялостни зали и дано постоянно имат и ценят любовта на публиката “, показа доктор Христов.



Празничната вечер стартира с фрагмент от емблематичното стихотворение на Вазов „ Аз съм българче “, след което публиката имаше опция да види и документалната лента „ Мочков 50 “, в която бяха показани архивни фрагменти от основаването на едни от най-емблематичните спектакли на хореографа.



За индивида и създателя Мартин Мочков разказваха от екрана негови другари и сътрудници. А самият той споделя за себе си: „ Душата ми е на 20… “.



Преди юбилейната вечер да продължи с музикалните осъществявания на участниците, с едноминутно безмълвие в залата бе почетена паметта на Калоян Минков, който загуби живота си при автомобилната злополука на пътя Плевен - Ловеч. Калоян е трябвало да бъде един от участниците в концерта за 25-ата годишнина на хореографа, дружно с сътрудниците си от Северняшкия отбор.

Празничната вечер продължи с величествен концерт и на сцената един след различен излязоха танцьорите от фолклорен отбор „ Мизия ” - Плевен, националният артист Христо Косашки, отбор „ София 6 ” - гр. София, трупата на Нешка Робева, Северняшкият отбор за национални песни и танци „ Иван Вълев ”, фолклорен отбор „ Тракия ” - Пловдив, детски фолклорен отбор „ Шарено герданче ” - Търговище, представители на НУИ „ Панайот Пипков ” - Плевен, националната певица Яница Стаменова.



Мартин Мочков е роден в гр. Плевен, където първият му преподавател по национални танци е Михаил Денев. Мочков неслучайно избира специалността си: неговите родители Надка Томова и Величко Мочков са знакови имена в Северняшкия отбор и надълбоко свързани с националното творчество - майка му е национална певица, а татко му е помощник-хореограф и танцьор.



След като приключва строителния колеж „ Никола Фичев “ в Плевен, Мартин Мочков продължава образованието си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев ” в Пловдив и приключва компетентност „ Българска национална хореография и постановка ”, магистърска степен. Израства като актьор реализатор и професионален хореограф в отбор „ Тракия “, където работи 23 години. Автор е на четири от танците в спектаклите „ Два свята ” и „ Орисия ”, играни от трупата на Нешка Робева. През 2017 година се завръща в Северняшкия отбор като хореограф. В годините е основател и началник на разнообразни фолклорни клубове за фенове. Носител е на влиятелни оценки за свои хореографии.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР