С една трета се е увеличил броя на намерените мъртви

...
С една трета се е увеличил броя на намерените мъртви
Коментари Харесай

Тема с продължение в „Петел“: Мъртвите делфини на варненския бряг са повече от миналата година

С една трета се е нараснал броя на откритите мъртви делфини по брега на морето във варненския район. Това оповестиха в отговор на питане от „ Петел “ от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна.

През 2018 година до сегашния миг в екоинспекцията са подадени 19 сигнала за открити мъртви делфини по варненското черноморско крайбрежие. От осъществени инспекции по сигналите са открити 12 мъртви делфина, най-вече от типа муткур (морска свиня). Намерените мъртви китоподобни са установени през месеците април и май. За същия интервал през 2017 година на територията на община Варна са открити 8 мъртви делфина.

От осъществените инспекции на място е открито, че откритите екземпляри са в напреднала фаза на разложение, което не разрешава да бъдат изследвани. По телата на бозайниците не са открити забележими следи от риболовен мрежи или съзнателно ликвидиране.

Предвид обстоятелството, че мъртвите екземпляри престояват дълго време във водите на Черно море преди да бъдат изхвърлени на брега и са в напреднала фаза на разложение, което попречва определяне на аргументите довели до тяхната гибел, както и определяне на антропогенна интервенция, възможните хипотетични аргументи за смъртността на делфините могат да бъдат – инцидентен улов в риболовни уреди с следващо удавяне, паразитни заболявания и вирусни инфекции.

В случай, че жителите открият мъртви делфини, изхвърлени по варненското Черноморско крайбрежие е нужно да подават сигнали по „ зеления “ телефон на екоинспекцията, оповестен в интернет уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна.

По сигналите специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна, навреме правят инспекция на място и според Инструкция за взаимоотношение при случаи на изхвърлени китоподобни по българското черноморско крайбрежие, уведомяват съответната Черноморска община за предприемане на дейности по премахване на планове мъртъв делфин.

В Черно море се срещат три типа делфини – елементарен делфин, муткур и афала. Те са предпазени типове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното многообразие, което не разрешава тяхното обезпокояване, гонене, хващане, изтребване, както и вземането на открити мъртви екземпляри. 

В взаимозависимост от положението на екземплярите от предпазени типове Закона за биологичното многообразие планува по преценка на районния орган на Министерство на околната среда и водите да се подхващат следните ограничения:

1. стартиране на независимост в подобаващ район;

2. изпращане за лекуване или развъждане в избавителен център, ветеринарна клиника или зоологическа градина;

3. даване на научна организация или учебно заведение или природонаучен музей за проучване или попълване на образователни сбирки;

4. оставяне на мястото, където е открит или погубен.

Предвидените в Закона за биологичното многообразие административни санкции за посягане против предпазени типове са от 100 до 5 000 лв. за физическо лице и от 500 до 10 000 лв. за юридически лица.

За типовете елементарен делфин и афала Наказателния кодекс планува наказване с отнемане от независимост до пет години, както и  санкция от пет хиляди до двадесет хиляди лв..
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР