С двама лауреати на Нобелова награда, жените учени са на

...
С двама лауреати на Нобелова награда, жените учени са на
Коментари Харесай

Все още са малко жените, станали носителки на Нобелови награди за научни изследвания

С двама лауреати на Нобелова премия, дамите учени са на респект тази седмица, само че не престават да са недооценени и по-лошо платени, съобщи Фрнас прес.

Във вторник канадката Дона Стрикланд стана третата жена, спечелила Нобелова премия за физика. Двадесет и четири часа по-късно американската биохимичка Франсес Арнолд получи Нобелова премия за химия и с това дамите, отличени с тази премия, станаха 5.

"Сякаш светът се разбуди и видя изобретателността на дамите учени ", съобщи иронично физичката Джес Уейд от Лондонския имперски лицей.

Досега едвам 20 от 607 Нобелови награди за научни проучвания (физиология или медицина, физика, химия) са били присъдени на дами, като две награди е получила Мария Кюри. "Само 3 % от лауреатите са дами, това е шокиращо - съобщи астрофизичката и член на асоциацията "Жени и науки " Силвен Тюрк-Киез. - Трябва да лобираме, да създадем лист с дами учени и да отидем в Стокхолм. "

"Важното в този момент е нападаме придвижването по инерция на системата ", добави физичката Дженифър Къртис от Технологичния институт на Джорджия. В Съединени американски щати близо половината от почналите докторантура предходната година са дами, само че едвам 39 на 100 от тях са избрали химията, а 19 на 100 - физиката. "След като завършат висше обучение, избралите физиката дами си дават сметка, че отношението към тях е по-различно, в сравнение с към мъжете, а що се отнася до чернокожите дами, нещата са още по-зле ", означи физичката Мег Ури от Йейлския университет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР