С днешна дата жителите на разполагат с още красиви гледки,

...
С днешна дата жителите на разполагат с още красиви гледки,
Коментари Харесай

В Бургас поставиха пейки с формата на книги

С днешна дата жителите на разполагат с още красиви гледки, към които да поглеждат с усмивка по време на разходките си. 4 нови пейки, които се отличават със личен дух, са ситуирани на площад „ Св. св. Кирил и Методий “, като самобитни маркери на пешеходния маршрут към Етнографския музей, чиято реституция към този момент стартира.

Пейките описват за няколко велики персони от предишното, съдействали за развиването на града, за които да си спомним и през днешния ден. Те са с ликовете на италианския проектант Рикардо Тоскани, който има извънредно огромен принос за урбанизацията и модернизацията на Бургас, французина Жозеф Бонал - наедрял търговец, оказал помощ за икономическия разцвет на Бургас, посланик и донор, оставил свои скъпи парцели за публично прилагане.



Има и скамейка с лика на бизнесмена Александър Георгиев - Коджакафалията, натрупал голямо благосъстояние и завещал малко преди своята кончина по-голямата част от него на града.

Димитър Бракалов също участва, като той е един от най-успешните кметове на Бургас и първият българин, купил жътварска машина от Англия, а по-късно и вършачка. Бил е шеф на стотици хора от Бургаския район. В неговите стопанства за първи път се отглеждат новите за това време по нашите земи аграрни култури картоф и слънчоглед. Сградата, където е настанен Етнографският музей, е неговият някогашен дом. Затова се назовава „ Бракаловата къща “.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР