С част от стихотворението Хайдути“ в изпълнение на учениците Светломир

...
С част от стихотворението Хайдути“ в изпълнение на учениците Светломир
Коментари Харесай

Стара Загора се преклони пред делото на Христо Ботев и загиналите за българската свобода

С част от стихотворението „ Хайдути “ в осъществяване на учениците Светломир Петков и Златан Троев стартира общоградският обред за отбелязване на 146-тата година от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и починалите за свободата на България.

„ Днес сме тук, с цел да се преклоним и почетем делото на Христо Ботев и всички починали за свободата на Майка България. Днес е денят, в който и млади, и остарели, изкачват пътя до връх Околчица и свеждат глава, сервират цветя пред монументи в цялата страна “, стартира словото си Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя цитира думите на Захарий Стоянов, които той написа в „ Христо Ботйов. Опит за биография “ – „Нашият герой… е бил човек, роден и предопределен от необяснимите стихии да бъде огромен човек, да води подире си тълпите, да заповяда и да прави столетия.“

„ Колко пророческо е всичко това! Днес този облик, пред който се покланяме, е неизменима част от националния мавзолей, той е в българската памет, спретнат до нашето най-голямо и ярко чадо – Апостола на Свободата Васил Левски. Минутите, в които вият сирените – знак на поклонение и респект, са минути и за религия и вяра. Ние сме наследници на герои. Те са дали живота си, загърбили разлики и разногласия – обединени от една единствена идея – независимост на Родината “, сподели още отрасловият зам.-кмет.

Водещ на мероприятието бе шефът на Драматичен спектакъл „ Гео Милев “ Светла Тодорова, а уредници – Община Стара Загора и 2-ра Тунджанска механизирана бригада.

Пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „ Митрополит Методий Кусев “ глава сведоха общински съветници, регионалният шеф на Стара Загора проф. Наско Василев и заместникът му арх. Банко Банев, командирът на Втора механизирана бригада военачалник Станимир Христов, част от Ректорското управление на Тракийски университет, представители на разнообразни локални и държавни институции, политически и неправителствени организации, десетки признателни жители.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР