С ботаническото име филантус ембрика се указва растението, което разговорно

...
С ботаническото име филантус ембрика се указва растението, което разговорно
Коментари Харесай

Амла - най-добрият източник на витамин С сред растенията

С ботаническото име филантус ембрика се указва растението, което разговорно назовават амла и считат за свещено дърво в Индия. Думата амлаки на санскрит значи благополучие и това е тъкмо определение на здравословните изгоди от амлата, от която се употребяват всички елементи - от кора до плод.

Дървото, високо 18 метра, с ароматни листа, ухаещи на лимон, ражда дребни, кръгли плодчета, кисело-горчиви на усет. Не единствено плодът, който се маринова с куркума и сол за възстановяване на вкусовите качества, съставлява полезност, а всички елементи на дървото. Това го прави скъп естествен подарък поради голямото количество хранителни субстанции.

Основната изгода от амлата за здравето идва от високото наличие на витамин С. Тези скъпи за имунитета витамини, както и протеините в амлата са в 3 пъти по-големи количества, в сравнение с в ябълката. Ценният витамин напълно не е единствен съставен елемент в състава, който прави растението толкоз търсено.

Съставът на плода на амлата е в действителност впечатляващ:

- Вода - до 82%;

- Белтъчини - до 5%;

- Влакнини - до 3-4%;

- Минерални соли на калция, желязото, фосфора, калия, магнецзия и други елементи;

- Витамини - рибофлавин, ниацин, тиамин, витамин Е;

- Каротиноиди ;

- Фитостероли;

- Антиоксиданти;

- Етерични масла;

- Фосфати.

 Ползи от амлата

Кората и листата са богати на теанини. Целият букет от потребни съставки има своето благотворно влияние върху здравето. Употребата на амла работи в доста направления във връзка с поддържането на здравето.

- Понижава холестерола и с това усъвършенства работата на сърцето. Наличието на хром в амлата предотвратява образуването на холестеролни плаки и пази сърцето;

- Поддържа положението на кръвоносните съдове и преноса на О2 към всички органи и кафези в тялото. Желязото усъвършенства кръвотворните функционалности на организма. Различните съставки поддържат артериалното налягане на оптимално ниво;

- Различните влакнини поддържат положителното здраве на храносмилателния тракт и пречистват тялото от отрови. Пазят от запек и разстройства на работата на храносмилателната система.

Амлата неслучайно е доста употребена от Аюрведа. В сушено или свежо положение плодът дава доста изгоди. Свойствата му, дължащи се на високите дози на витамин С са основно имуномодулиращи и имуноподдържащи. Освен това той има антигликемично, противодиабетно, антиоксидантно, температуропонижаващо, успокояващо, антимикробно, противовъзпалително и спазмолитично деяние.

Употребява се като пресен плод, на сок, на прахуляк, под формата на етерично масло. Употребява се както вътрешно, по този начин и външно за поддържане на кожата, косата и за подмладяването им.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР