С Божествена св. Литургия, възглавена от Техни Високопреосвещенства Старозагорския митрополит

...
С Божествена св. Литургия, възглавена от Техни Високопреосвещенства Старозагорския митрополит
Коментари Харесай

Завършиха честванията по повод 120-годишнината от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“

С Божествена св. Литургия, възглавена от Техни Високопреосвещенства Старозагорския митрополит Киприан и Ловчанския митрополит Гавриил приключи тридневната стратегия във връзка 120 години от освещаването на храм-паметника „ Рождество Христово “ – Шипченски манастир.

В нея съслужиха: Техни Преосвещенства Константинийски свещеник Михаил, Белоградчишки свещеник Поликарп, Агатополски свещеник Йеротей, представителят на Руската православна черква в България архимандрит Вассиан Змеев, представителят на Румънската православна черква в България иконом Нелуц Опря, архимандритите Василий Савов, Атанасий Султанов, Богослов Димитров, Панкратий Бузов и Димитрий Димитров, ставрофорен иконом Николай Георгиев, архиерейските наместници в градовете Нова Загора, Чирпан, Харманли и Свиленград, свещенослужители от епархията и други.

В словото си митрополит Киприан акцентира, че храм-паметникът „ Рождество Христово “ въплъщава успеха на православната Христова обич. „ Бесилки, изтезание и кръвопролитие са средствата, които поробителят употребява, с цел да унищожи вярата на народа ни и с това да претопи българското съзнание и достолепие. Със словата „ Свобода или гибел “ хиляди наши единородни братя и сестри одобряват насилствена гибел, с цел да предадат напред на поколенията живеца на избавителната ни религия. Колко тъга е трябвало да изтърпят българските майки, когато са ги разделяли от чадата им, с цел да ги създадат еничари, или са ги убивали пред очите им. Колко ли изстрадали майки са видели посичането на децата им, в окървавено от тъга сърце и изтощени от сълзи очи, само че не са предали вярата си, тъй като народът ни има достолепие и съхранен православен дух. Именно тези страдания и издръжливост проявен от предците ни, притеглят състраданието на православните руси, с чиято помощ идва свободата, изпълнявайки на дело думите казани от Спасителя ни „ Никой няма по-голяма обич, от тази да постави душата за своите другари “ /Йоан 15:13/. И неслучайно, в речта си при освещаването на храм, блаженопочиналият Старозагорски митрополит Методий Кусев споделя: „ Този храм-паметник е изражение за висшата християнска любов…., и ето за това, събитието е с вековечно значение, за ориста на нашия народ, както и за православието. “, добави владиката.

„ Днес, на този празник, усещаме Божията берекет и промисъла Му в многовековната ни история, както и по завета на апостола „ За всичко благодарете “ /1 Сол. 5:18/, оценяваме по достолепие жертвата на тогавашните съветски имперски войни и български опълченци, благодарейки за стореното от тях. Подвигът им и вярата им в православните полезности няма да бъдат забравени. Поклон пред паметта им. И по кое време облаците закрият внушителната 53-метрова камбана, сняг покрие светата обител и монаси безшумно шушукат своите молебствия към Бога, дано всички генерации си спомнят за тежките борби на връх „ Св. Никола “ (сега връх Шипка), без значение от събитията, които ни съпътстват в актуалния ни делник, тъй като паметта им ще бъде постоянно жива, а ний монасите в тоз прелестен манастир ще се молим за упокоение на техните души. И по кое време забият популярните 17 камбани и 12-тонната камбана огласи красивата Розова котловина, дано всяко българско сърце се обърне към така наречен „ черква със златните кубета “ и шушукайки промълви „ Бог да елементарни всички паднали за освобождението на България. “, а за всичко друго Бог ще ни въздаде. Вечна и блажена да бъде паметта и на тези, които с труд и познания, непримиримост, и неизменност построиха този възвишен храм, и целия манастирски комплекс, трансформирайки ги в знаково място, както за молитва, по този начин и за поклонение. “, сподели още архиереят. Той благодари на предшественика си някогашния Старозагорски митрополит Галактион, на Негово Величество Цар Симеон II – министър-председател на Република България в интервала 2001-2005 година и проф. Мария Нейкова – Областен шеф на област Стара Загора в интервала 2001-2009 година, които с решение на Министерски съвет 1034/27.12.2004 година, върнаха храма и манастирския комплекс на Старозагорска епархия, която е неразделна част от Българската православна черква – Българска Патриаршия. Митрополит Киприан се обърна и към кмета на община Казанлък Галина Стоянова с цялата си архиерейски обич за грижите, които поставя по опазването на храма, като изрече благодарността си и на господин Бойко Борисов – министър ръководител на Република България в интервала 2009-2021 година, за отделените средства за възобновяване на 53-метровата камбанария и големия семинарски корпус на манастира, в който през днешния ден живеят монаси и поклонници. „ На всички донори, благоукрасители на тази св. обител, Бог да въздаде душевно и телесно здраве, мир и благополучие. Ние постоянно ще помним положителното, което направиха. “, приключи празничното си слово дядо Киприан.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил прочете приветствения адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в който се акцентира ролята на родната Църква като страж на вярата, традицията и живата памет, а също и съдействието й за построяването на внушителния храм-паметник, който е знак на откровена признателност и респект за падналите на бойното поле.

В края на службата, по решение на Епархийския съвет на Старозагорска св. митрополия,  с медал Св. ап. Карп I-ва степен за особени  заслуги към Старозагорска епархия и във връзка годишнината бяха отличени: президентът на Република България Румен Радев /ще получи оценката при последващо посещение/, Н. В. Симеон Сакскобурготски /отличието получи ставрофорен иконом Николай Георгиев / и проф. Мария Нейкова, понастоящем регионален шеф на област Бургас. С плакет и грамота за присъединяване в тържествата във връзка 120-годишнината от освещаването на храм-паметник „ Рождество Христово “ – Шипченска манастир бяха наградени: Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, Техни Преосвещенства Константинийски свещеник Михаил, Белоградчишки свещеник Поликарп, Агатополски свещеник Йеротей, представителят на Руската православна черква в България архимандрит Вассиан Змеев, представителят на Румънската православна черква в България иконом Нелуц Опря, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, посланикът на Руската федерация Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова, президентът на Република България в интервала 2002-2012 година Георги Първанов и политикът Румен Петков.

На нея участваха още: зам. служебният министър на културата доцент доктор Пламен Славов, държавният специалист при Дирекция „ Вероизповедания “ на Министерски съвет Жасмина Донкова, регионалният шеф на област Стара Загора Иван Чолаков, кметът на община Шипка Василка Панайотова, ръководителят на Районен съд – Стара Загора Милена Колева, изпълнителният шеф на „ Мини Марица-изток “ ЕАД инж. Илза Чинкова, Диян Димитров, член на Съвета на шефовете на БЕХ, командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада ген. Станимир Христов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Деян Дешков,  директорът на Национален природонаучен музей „ Шипка-Бузлуджа “ доктор Чавдар Ангелов, епархийските съветници Деян Русенов, арх. Петър Влахов, Георги Йорданов и Михаил Тачев, представители на бизнеса и други.

Всички посетители показаха позитивните си усещания и от църковните песнопения по време на службата, в осъществяване на Архиерейския хор на Стара Загора, с диригент Мария Денкова и Московския синодален хор с живописен началник Алексей Пузаков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР