С близо 897 млн. лв. по-малко активи в универсалните пенсионни

...
С близо 897 млн. лв. по-малко активи в универсалните пенсионни
Коментари Харесай

С близо 900 млн. лева са намалели активите в универсалните пенсионни фондове за половин година

С близо 897 млн. лева по-малко активи в универсалните пенсионни фондове за половин година. В тях са спестяванията на родените след 1959 година за втора пенсия. Данните са на Комисията за финансов контрол. Според анализатори това е краткосрочна статистика и в края на годината ще има растеж. Синдикатите са на противоположното мнение. От Асоциацията на пенсионните фондове настояват, че повода за по-малкото средства е негативната рентабилност при вложенията след войната в Украйна. Напомниха обаче, че вложенията са сигурни. Трябва ли да се тормозим от данните на регулатора?

От комисията за финансов контрол регистрират, че в края на юни 3,9 млн. българи са вложили 15.8 милиарда лева в частните пенсионни фондове. Сумата обаче в края на декември предходната година е била 16.7 милиарда лв.. От асоциацията обясниха за " По света и у нас ",че последните 2 месеца са съумели да наваксат 3%. Синдикатите се оповестиха за промяна на пенсионния модел, анализаторите го опазиха.

Иво Доневски е на 52 година с над 28 години стаж като инженер в областта на телекомуникациите. Отчита, че вноските му за втора пенсия не му носят рентабилност.

" Доходността на универсалния пенсионен фонд, чийто клиент съм сега е 0.08% за 5-годишна база, което е на процедура нула. Доходността си е твърдо негативна. Т.е. тези пари, които се внасят по обвързване в тези фондове, действително видяно са пари, които ги губим ", сподели Иво Доневски.

Опасява се, че при галопиращата инфлация и негативна рентабилност не може да разчита на парично струпване при пенсионирането си.

" По моя сметка ще разгадавам на сума от към 150 лева, а към този момент какво ще се купи с тях по това време, никой не може да каже... “, разяснява Иво Доневски.

Според КТ " Подкрепа ", откакто частните фондове влагат пенсиите ни на финансови пазари, това носи опасности, изключително в обстановка на рецесии.

" Тази система на в допълнение пенсионно обезпечаване през финансовите пазари, да го кажем най-общо, тя е уязвима. Когато има рецесии, ще върви надолу, и противоположното - когато има напредък, тя ще върви нагоре. Така че сега това, което се случва, без подозрение е източник за терзание, само че в случай че имаш 40 година пред себе си, най-после резултатът ще бъде в българския случай към нулата ", съобщи Димитър Манолов - президент на КТ " Подкрепа ".

Анализатори успокоиха, че парите във втория дирек са предпазени.

" Когато става дума за пари в пенсионни фондове, хората би трябвало да знаят, че тези пари се ръководят всекидневно. Всеки ден с тях се купуват някакви активи. В началото на годината има извънредно тежка обстановка поради войната в Украйна, вследствие на което доста от тези принадлежности - акции, ДЦК им пада цената и това е повода да се приказва за негативна рентабилност. Но парите на хората са съхранени ", сподели Иван Нейков - ръководител на Блакански институт по обществени политики.

Според Нейков е неверно да се прави разбор върху пенсионните натрупвания за къс интервал от време, каквато е статистиката на КФН.

" Парите на хората не би трябвало да бъдат гледани от позиция на къси интервали, 1,2 или 6 месеца, а от позиция на 10 години. За последните 10 години откогато съществуват пенсионните фондове, те постоянно са били в последна сметка на позитивна рентабилност. Така че от тази позиция моментът е сложен поради международната рецесия, само че фондовете имат потенциала да надградят този миг и да излязат на позитивна рентабилност. Вероятно още идната година ", сподели Иван Нейков.

От Асоциацията на частните фондове успокоиха, че трусовете на пазарите няма да повлияят на спестяванията.

" В момента претърпяваме турбуленция на пазарите, само че имаме извънредно положителни предвиждания, че това, което краткотрайно беше засечено като картинка за положението на втория дирек, действително към този момент започнахме доста съществено възобновяване. Само за последните 30 до 40 дни се възстановихме с над 3% ", разяснява Ивелина Милтенова от Българска асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

От сектора напомнят, че вложените пари са предпазени по закон.

" Българска асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване: Законодателят направи средствата и бруто вноските, които обезпечените лица вкарват във втория дирек да бъдат изцяло предпазени. Т.е. сдруженията и пенсионните фондове в никакъв случай няма да изплатят по-малко от това, което са вложенията и всичко останало, ще бъдат насъбрани доходности ", сподели Ивелина Милтенова.

А от КТ " Подкрепа " приканиха за промяна на модела.

" Това, което в този момент се случва, идва да покаже, че в действителност главният дирек, на който би трябвало да се крепи пенсионното обезпечаване, е разходно-покривният, първият дирек - държавният, а другите би трябвало да го допълват. И вторият извод, който може да се направи, в действителност от дълго време е изработен, че всичко над държавния дирек би трябвало да се случва на непринуден принцип ", сподели Димитър Манолов - президент на КТ " Подкрепа ".

Според КФН всеки обезпечен е внасял приблизително 82,64 лева месечно за втора пенсия за първите шест месеца или за полугодието над 495 лева За съпоставяне, през 2021 година междинната месечна вноска е била малко под 72 лева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР