С безпрецедентно остра и критична декларация срещу управлението на ГЕРБ

...
С безпрецедентно остра и критична декларация срещу управлението на ГЕРБ
Коментари Харесай

АИКБ срещу властта: Рекет и корупцията съсипват бизнеса


С невиждано остра и сериозна декларация против ръководството на ГЕРБ излезе една от най-влиятелните работодателски организации у нас – АИКБ. В позицията на асоциацията, ръководена от Васил Велев, се споделя, че от години бизнесът в България е притискан от рекет и унищожават с корупция. Че няма надзор над публичните поръчки и че политиката се намесва неприемливо в частния бранш.

В декларацията на АИКБ се разказва брутална картина за българския бизнес - корупция; рекет; лишаване на бизнес; общестнените поръчки са лобистко-партизирани и се употребяват политически за зареждане на „ обръчи “; вкарват се нови злокобни практики: заплашване посредством законоохранителните структури за политическо послушание; пораства чувството за липса на правова страна и сигурност на частната благосъстоятелност - при такива условия за работа значима част от българския бизнес напуща страната по този начин, както направи и значима част от популацията.

" И незрящите в България виждат по какъв начин политическото напрежение в страната нараства с всеки ден. Преобладаващо е мнението, че развиването на България в последните години не се реализира с нужните темпове и дистанцията по отношение на другите страни в преход в Европейски Съюз се усилва ", пишат от АИКБ.

Изброяват се и главните фактори, които пречат на развиването на бизнеса:

" Проблемна бизнес среда, изключително във връзка с дребния и междинен бизнес, където се трудят близо ¾ от наетите и който основава над 2/3 от брутната добавена стойност. Мерките, съгласувани с държавното управление в границите на тристранния разговор, или се извършват мудно и половинчато, или както е в болшинството от случаите – въобще не се изпълняват;

Недостатъчна бистрота и надзор върху публичните поръчки.

Усещането е, че те са лобистко-партизирани и се употребяват политически за зареждане на поредност от „ обръчи “;

Корупцията се усеща навсякъде и ежедневно;

Електронното ръководството закъснява отчайващо;

Ключовите за всяко произвеждане енергоносители се ценообразуват по непазарен, лобистки, национално-предателски начин;

Качеството на законодателството и законотворчеството е ниско, а приложението на законите е изборно.

Списъкът може доста да се продължи, само че най-обезпокоителното е, че все по-често в него се включват и нови злокобни практики като рекет през държавната машина за лишаване на бизнес, заплашване посредством законоохранителните структури за политическо смирение, допълват от организацията.

Расте чувството за липса на правова страна и сигурност на частната благосъстоятелност. Повод за това дават освен известните от медиите случаи, в т. ч. „ Хиполенд “, а и законопроекти като този за присвояване на „ спящите акции “ и посредством тях – присвояване на „ будните предприятия “, или нововъведенията в Наредба Н-18, посредством които избрани лица биха получили достъп в действително време (чрез осведомителните системи на предприятията) до ноу-хау, всички софтуерни и търговски секрети на частни предприятия, без никаква изгода за фиска, съпроводено с големи ненужни разноски за бизнеса, и поставяйки с непрецизни дефиниции всички в обстановка „ постоянно отговорен “ и така нататък, и така нататък

Това са аргументите за незадоволителния размер на вложенията през последните години (потвърждава се и от данните на Национален статистически институт за разноските за придобиване на ДМА, както и от данните на Българска народна банка за ПЧИ в България). Връзката е директна – неналичието на господство на правото и сигурност за собствеността, неприятното контролиране и корупцията водят до ниско ниво на вложенията и оттова – до по-ниски растежи на Брутният вътрешен продукт и виталното ниво и увеличение на разликата (изоставане) по отношение на другите някогашни соцстрани. И в веществен, и в нравствен проект, пишат още от АИКБ.

Истината би трябвало да се каже на всеослушание – при такива условия за работа значима част от българския бизнес напуща страната по този начин, както направи и значима част от популацията, безапелационни са работодателите. Да, индустриалните разноски в Европейски Съюз и Съединени американски щати са по-високи, само че законността е обезпечена. Така България още веднъж губи – и налози, и предприемачески гений, и бъдеще, акцентират от асоциацията.

Бизнесът и всички негови представители, чиновници и служащи имат равни и неотменими цивилен права и отговорности, в това число правото на митинг и задължението за запазване на обществения мир.

Каквато и да била интервенция в бизнеса от страна на държавни и правоохранителни органи във връзка свободната воля за политически избор и политическо деяние на притежатели или чиновници е закононарушение, което следва да се проверява и санкционира, уверени са работодателите.

За цялост следва да прибавим – в България се съгласихме преди 30 години, че би трябвало да приключим с партийното строителство по месторабота, което значи освен да няма партийни организации по месторабота, само че и да няма следен избор, както и забрани за митинги или наложително извеждане на митинг на наетите служащи. В предприятията се работи. Гражданско и партийно деяние се прави отвън предприятията, надлежно държавните органи нямат място в предприятията във връзка на политически изяви на свързани с тях лица, приключва позицията на АИКБ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР