С България договорихме текста на договора за добросъседство. Това заяви

...
С България договорихме текста на договора за добросъседство. Това заяви
Коментари Харесай

България и Македония се разбраха за текста на договора

С България договорихме текста на контракта за добросъседство. Това съобщи македонският външен министър Никола Димитров в изявление за „ Ройтерс “.

Той цели да постави завършек на дългогодишни разногласия и напрежение, уточни македонският посланик. За съглашение сред двете страни се заприказва след визитата на македонския министър председател Зоран Заев в София.

„ Ние постигнахме компромис за текста (с България). Подписването на съглашението за добросъседство ще увеличи доверието в нас, че сме съществени и че бихме желали да сътворяваме другарства в района “, съобщи Никола Димитров.

Агенцията показва, че комплицираните връзки сред Македония и България затрудняват напъните на Скопие да се причисли към НАТО и Европейския съюз, макар че най-голямата спънка е разногласието със прилежаща Гърция за името на Македония.

Българското външно министерство съобщи, че е реализирана „ база " за компромис с Македония. Официални представители показаха вяра съглашението да бъде подписано на 2 август.

Македонският министър разкри, че е предложил на гръцките управляващи да разрешат на Македония да се причисли към НАТО под признатото от Организация на обединените нации име Бивша Югославска Република Македония.

„ Моето обръщение в Атина беше - ние имаме ново начало в Македония, апелирам, помислете какви съседи желаете да имате на север. Ако желаете да имате европейска народна власт, ръководена от върховенството на закона, в този момент е моментът да ни помогнете “, съобщи македонският външен министър. Дипломатът съобщи, че въпросът с смяна на името на страната ще бъде решен след национално допитване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР