С аплодисменти и ставане на крака участниците и гостите на

...
С аплодисменти и ставане на крака участниците и гостите на
Коментари Харесай

Конференция в Бояна отбеляза 25 г от встъпването в длъжност на Петър Стоянов като президент

С овации и ставане на крайници участниците и гостите на конференцията " Цивилизационният избор на България: 25 г обратно и още толкоз напред (1997 – 2022 – 2047 г.) " посрещнаха президента Петър Стоянов в резиденция " Бояна”, Дом № 2, съобщи Българска телеграфна агенция.

Форумът е отдаден на 25-годишнината от встъпването в служба на Стоянов като държавен глава (22 януари 1997 – 22 януари 2002 г.) и 25 години от трите знакови събития, които трансформираха в огромна степен най-новата история на България и за които президентът Стоянов изигра основна роля. Освен това на 25 май Петър Стоянов навършва 70 години.

С множеството от Вас сме съидейници и другари през всичките тези години - от деня, в който Петър Стоянов разгласи своята кандидатура и ние направихме първия избирателен афиш дружно с него под надписа " Той е ", сподели при откриването на форума от името на Инициативния комитет Ириней Константинов. И оттогава до момента той си остава нашият президент - бяхме с него, когато завоюва изборите през 1996 година, бяхме с него през петте години на президентския му мандат, както и при горчивата загуба на изборите през 2001 година, напомни той.

За разрешаването на политическата рецесия на 4 февруари 1997 година, когато Стоянов върна мандата на Българска социалистическа партия, приказва Михаил Неделчев. Той акцентира значимостта на съглашението, подписано през 1997 година с Международния валутен фонд и ролята на Стоянов. Това съглашение ни даде глътка въздух, късмет да излезем с достолепие от злополуката, посочи Неделчев. Още по-драматичен е сюжетът с подаване на молбата за участие на България в НАТО, върна се обратно във времето Неделчев.

Соломон Паси описа по какъв начин бе подадена молбата за участие на страната ни в НАТО и посочи, че цивилизационният ни избор тогава е бил верен. Най-често тези, които са били прави, били са напред, не са любимците на необятната аудитория - Петър Стоянов не бе избран отново, уточни Паси. От името на всички нас споделям: Благодаря Ви, господин президент, приключи той.

Въвеждането на валутния ръб и смисъла му за България напомни Илия Лингорски. Политическата концепция за борда беше заложена още в декларацията от 4 февруари 1997 година, напомни събитията преди 25 години той. И означи, че по това време няма парламент, а единствено служебно държавно управление. Тогава президентът Петър Стоянов се оказа единственият индивид, който може да прокарва политически и стопански промени, означи Лингорски. Сега вървим към идната цел - въвеждане на еврото, добави той.

Поздравления към Стоянов изрекоха Георги Константинов, проф. Николай Габровски, Алек Алексиев и други

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР