С 50 гласа за“, седем – против“ и 122 въздържал

...
С 50 гласа за“, седем – против“ и 122 въздържал
Коментари Харесай

Мнозинството отхвърли проектопромени на ИТН в Закона за съдебната власт, ограничаващи правомощията на главния прокурор

С 50 гласа „ за “, седем – „ срещу “ и 122 „ въздържал се “ Народното събрание отхвърли на първо четене измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които се лимитират част от пълномощията на основния прокурор. Жалки сте от Демократична България, Политическа партия и Българска социалистическа партия, сподели след прегласуването Тошко Йорданов, един от вносителите на текстовете.

Целта на предлаганите промени е продължение на промяната в системата на прокурорските органи посредством ограничение на част от пълномощията на основния прокурор, както и основаване на опция за действително присъединяване на прокурорите и следователите в организацията на активността на съответните прокуратури и Националната следствена работа (НСлС), е записано в претекстовете. Предвиждаше се основният прокурор да има двама заместници – за Върховната касационна прокуратура и за Върховната административна прокуратура, като ясно се дефинират пълномощията, които той може да им разпорежда.

С други текстове отпадаше опцията основният прокурор и неговите заместници да могат документално да анулират или променят всички прокурорски актове, в случай че те не са били предмет на правосъден надзор.

В плана е заложено още да се образуват общи събрания във всички прокуратури и в Националната следствена работа, като въвеждането на общи събрания на прокурорите ще бъде значима стъпка за „ отваряне “ на институцията и за мощно ограничение на централизма в нейното управление.

Вносителите предлагаха и цялостна анулация на опцията за командироване в системата на прокуратурата. Според тях командироването е прийом за заобикаляне на конкурсното начало посредством директни решения на административните ръководители и на самия основен прокурор. Предвиждаше се в 14-дневен период от влизане на закона в действие да се прекратят всички настоящи командировки на прокурори и следователи.

По време на полемиката Надежда Йорданова от ПП-ДБ означи, че законопроектът предлага позволение по два значими въпроса за правосъдната система – от една страна, по какъв начин се ръководи прокуратурата дейно и обективно, и от друга – командироването. Тя се съгласи, че сега командироването може да се употребява, както за разпра с неуместни прокурори, по този начин и за заобикаляне на конкурсното начало. Но, счита Йорданова, и двата въпроса имат потребност от по-комплексен метод.

Ние сме внесли оферти за промени в конституцията, които засягат ръководството на правосъдната система и пълномощията на основния прокурор, посочи някогашният правосъден министър в кабинета „ Петков “. По думите на Йорданова въпросите би трябвало да бъдат уредени по последователен метод, а не на парче. Да седнем и дружно да си свършим работата, чакам Има Такъв Народ да изрази концепциите си посредством поддръжка на съответните промени в конституцията, уточни Йорданова, представена от Българска телеграфна агенция.

Къде в Конституцията ще вкарате командировките, репликира я Тошко Йорданов. От тази „ сглобка “ непрекъснато вкарвате неща на парче, свиквате изключителни съвещания, определяте оптимално къси периоди, сподели Йорданов. И обръщайки се към ПП-ДБ, добави – може да се криете зад каквото желаете всички, само че през днешния ден ще стане брутално ясно, че Закон за съдебната власт ви е единствено дъвка.

Командироването е обвързвано с метода, по който се дефинира ръководството на прокуратурата и съдилищата, това е въпрос на конституцията и би трябвало да бъде организиран в главния закон, отговори му Надежда Йорданова. Колкото до пълномощията на основния прокурор – има конституционни спънки, които би трябвало да бъдат отстранени, добави тя.

Радомир Чолаков, ръководител на Комисията по конституционни въпроси, посочи, че сега тече процедура по изменение на главния закон на страната, в това време в Министерството на правораздаването са почнали да мислят по напълно нов Закон за правосъдната власт. Имаме настройка в конституционната комисия по едно и също време да гледаме измененията в конституцията и в Закон за съдебната власт, с цел да има синхрон, заяви той.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР