С 400 евро на квадрат се е повишила цената на

...
С 400 евро на квадрат се е повишила цената на
Коментари Харесай

Докога ще растат цените на имотите

С 400 евро на квадрат се е повишила цената на парцелите в София, демонстрира разбор

Цените на парцелите в София през последните 5 години нарастваха с към 7-9% на годишна база. Но през 2022 година растежът е свръхестествен - приблизително към 30%. Така, в случай че преди година цените на жилищата на вторичния пазар в южните квартали се движеха в порядъка към 1500-1600 евро/кв.м., то през днешния ден това са цените на жилищата в градеж преди акт 14, до момента в който готовата продукция към този момент се продава от 1900-2000 евро/кв.м, изяснява Цветослав Христов, шеф на " Адрес ", предава.

Дали това е балон на цените, който следва да се спука?

Според него, с цел да дадем отговор на този въпрос, следва да проследим евентуалните аргументи за растежа на цените, а те са търсенето, предлагането и макроикономическата обстановка.

Лихвите по ипотечните заеми в действителност подтикват купувачите, само че действително смяната при лихвите е плавна, като за последните 3 години е към 0.5%. През 2022г. корекцията е с близо 0.2% надолу, което го прави важен, само че не основен фактор за растеж на цените с 30%. При лихвите по депозитите смяната е незначителна в границите на 0.3% за последните 5 години. Тоест този фактор наподобява е константа, показва специалистът.

Според него пандемията предизвика хиляди фамилии да се потърсят парцел отвън София, а други изгубиха работата си и се върнаха по родните места, защото бяха чартърен. Тези дейности може би се компенсират от приръста на хора идващи от провинцията (които общоприетоо живеят под наем), както и тези, които се завърнаха краткотрайно (65%) или за непрекъснато (35%) от чужбина (около 50 000 индивида за София).

С оглед, че хората, който закупиха парцели отвън София, към момента пазят жилищата си, то може да твърдим, че някаква част от българите завърнали се в чужбина влияят върху прирастта на търсене, само че надали толкоз осезаемо като се има поради, че през 2021г. бяха осъществени 37 000 покупко-продажби в столицата по данни на Национален статистически институт.

Друг фактор е нарастването на заплатите. Средно 13% е нарастването, само че в условия на непрекъснато възходяща инфлация, надали може да се твърди, че това е движещ фактор за повишение търсенето и цените, споделя Христов.

Интересно е, че цените на парцелите в продажба се повишават с двуцифрени проценти, до момента в който наемите на жилищата остават съвсем същите. Това автоматизирано значи, че доходността от наеми през последната година е намаляла. Като прибавим и миграцията, която има последните две години, то тя може да стане и под 3%, изяснява специалистът.

По думите му в резюме на всичко упоменато до тук, наподобява, че нарастването на цените не би следвало да е повече от общоприетото 9%.

За 2022 година инфлацията е 15%, при междинна за Европейски Съюз от 10% по данни на Statista.com. Инфлацията кара доста хора да се замислят, в какво да влагат, вместо да гледат, по какъв начин парите им се обезценяват. И защото българина е закостенял, международните тържища регистрират спад с над 25%, крипто валутите са високо рискови и волатилни, то остава „ най-сигурното “ инвестиция в парцели.

В България има към 250 000 депозита над 50 000 лева, задоволителни за първична вноска по ипотечен заем. Това са хора, които са натрупали спестявания през годините и сега би трябвало да намерят метод, по какъв начин да ги запазят. По данни на Българска народна банка депозитите през 2022г. понижават, т.е. от ден на ден хора вземат решение да влагат или харчат спестяванията си. Вероятно това е основният фактор за увеличение на търсенето, показва Христов.

По думите му тук най-често хората купуват парцел и го преподават след акт 15 или след ремонт с 15-20% облага. Другият вид за отдаване чартърен, към този момент не е толкоз рентабилен, както стана на въпрос, само че си остава вид, в случай че човек не желае жилището му да седи празно.

Според него здравната, политическата и икономическата конюнктура увеличи доста риска, което предизвика строителните вложители да са по-предпазливи. Така имаме спад в строителната продукция през 2022 година, като в същото време и някой обекти се бавят поради проблеми с доставка на материали. В момента пазара на ново строителство има лимитирано предложение, което предизвика купувачите да работят още преди акт 14. Така предложения от вложител след акт 14 съвсем няма или са второстепенен пазар (имоти купени за препродажба).

Отново обстановката в света предизвика увеличение на цените на материалите и проблем с доставките. Това естествено може да забави дадени обекти или да се стигне до оскъпяване на крайната продукция. Ето за какво доста от купувачите вземат решение да не поемат този риск и се насочват единствено към подготвени парцели.

Вторичният пазар на парцели е най-търсеният, само че и с минимум предложение. Хората с парцели не биха продали, макар високите цени, в случай че нямат проект, по какъв начин да ръководят парите, защото инфлацията ще ги обезцени. От друга страна хората търсещи, дали за лично прилагане или инвестиция избират готово жилище, поради риска. Така тези, които продават желаят и могат да вземат максимума около инфлацията, а тези които търсят са склонни да купят, защото нямат избор, с изключение на да чакат парите им да се обезценят, споделя Христов.

Затова съгласно него с наподобява, че цените ще продължат да порастват, до момента в който пораства инфлацията и до момента в който има купувачи (потенциални 250 000 индивида с депозити над 50 000 лева в банките), които желаят да създадат договорка идващите месеци.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР