С 395 гласа за“, 171 против“ и 128 въздържали се“

...
С 395 гласа за“, 171 против“ и 128 въздържали се“
Коментари Харесай

Европарламентът поиска да се пуснат "облигации за възстановяване"

С 395 гласа „ за “, 171 „ срещу “ и 128 „ въздържали се “ Европарламентът одобри през днешния ден резолюция, с която изиска да се пуснат " облигации за възобновяване ", обезпечени от бюджета на Европейски Съюз. Отвъд това, което към този момент е подхванато, Европа се нуждае от огромен пакет за възобновяване и реорганизация, който да се финансира от увеличение на дълготрайния бюджет (МФР), посредством съществуващите фондове и финансови принадлежности на Европейски Съюз, се споделя в документа.

Евродепутатите поддържаха отпущането на незабавен пакет от 3,8 милиарда евро за опазването на здравето в Европейски Съюз, като средствата ще се употребяват за покриване на увеличените потребности поради епидемията от COVID-19.
Европейски Съюз ще може да купи с тези средства медицински материали като маски и апарати за обдишване, да транспорти здравно съоръжение и заболели, да финансира назначението на спомагателни здравни експерти, които да бъдат ситуирани в горещи точки. Държавите от Европейски Съюз ще получат помощ при построяването на полеви лечебни заведения, се отбелязва в известието на Екологичен потенциал.

Фонд на Европейски Съюз за взаимност по отношение на ковид

Евродепутатите също приканват за непрекъсната Европейска презастрахователна скица и основаването на фонд на Европейски Съюз за взаимност по отношение на ковид в размер на най-малко 50 милиарда евро. Този фонд би подкрепил финансовите старания, подхванати от бранша на опазването на здравето във всички страни членки по време на актуалната рецесия, както и бъдещи вложения, тъй че здравните системи да станат по-устойчиви, като вниманието се насочи към най-нуждаещите.

По механизма за гражданска отбрана ще бъдат обезпечени 45 млн. евро за финансиране на полетите за връщане на европейски жители от чужбина; ще бъдат предоставени спомагателни средства за Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (3,6 млн. евро), както и 350 млн. евро в помощ на Гърция, която се бори с възходящ мигрантски напън. Сто милиона евро ще бъдат ориентирани в поддръжка на възобновяване на Албания след земетресението.

Повече пълномощия на Европейски Съюз да работи в случаи на трансгранични закани за здравето

Евросъюзът би трябвало освен да излезе по-силен от тази рецесия, само че неговите институции би трябвало също да получат пълномощия, когато има поява на трансгранични закани за здравето. Това би им разрешило да координират неотложно отговор на европейско ниво и да насочат нужните запаси към местата, на които са най-необходими, без значение дали става въпрос за материална помощ като маски за лице, кислородни апарати и медикаменти или финансова помощ.

Евродепутатите също показаха поддръжка за увеличение на производството на Европейски Съюз на основни артикули като медикаменти, фармацевтични съставки, медицински произведения, съоръжение и материали, за по-добра подготовка в случаи на бъдещи световни разтърсвания.

Границите би трябвало да останат отворени за артикули от първа нужда

Членовете на Екологичен потенциал упорстват вътрешните границите на Европейски Съюз да останат отворени за гарантиране придвижването на защитни екипировки, здравно съоръжение, храни и артикули от първа нужда. Единният пазар на Европейски Съюз е източникът на нашия „ групов разцвет “ и основен детайл от непосредствения и дълготраен отговор на рецесията от COVID-19, подчертаха те.

Европарламентът също прикани за основаването на европейски механизъм за реагиране в региона на опазването на здравето , който да обезпечи по-добри дейности при бъдеща здравна или санитарна рецесия. Общо съоръжение, материали и ресурси от медикаменти би трябвало да могат бързо да бъдат мобилизирани в отбрана на живота на жителите. Евродепутатите също приканват за в допълнение финансиране от Европейски Съюз за ускорение на научните проучвания за намирането на ваксина.

Координиран метод след повдигането на ограничаващите ограничения

Евродепутатите подчертаха нуждата от съгласуван метод в Европейски Съюз, за да се избегне наново разпространение на вируса. Те приканват страните на Европейски Съюз взаимно да разработят критерии за повдигане на карантината и другите изключителни ограничения. Призовават Еврокомисията да започва ефикасна изходна тактика, включваща широкомащабно тестване и снабдяване на персонални защитни средства за допустимо максимален брой жители.

 

Тревога за  демокрацията в Унгария и Полша

Евродепутатите показват сериозна паника от подхванатите дейности от унгарското държавно управление за удължаването на изключителното състояние в страната за неустановен период и за намаляването на парламентарния надзор върху изключителното състояние. Те  акцентират, че решението на полското държавно управление да промени изборния закон е незаконосъобразно и провеждането на президентските избори в разгара на пандемията е изцяло несъвместимо с европейските полезности.

Резолюцията привзовава Европейската комисия незабавно да извърши оценка на това дали изключителните ограничения са в сходство с Договорите на Европейски Съюз и да употребява всички налични принадлежности и наказания на Европейски Съюз, в това число бюджетни, с цел да се оправи с това съществено и дълготрайно нарушаване. Съветът на Европейски Съюз би трябвало да включи назад в дневния си ред диспути и процедури свързани с настоящите процедури по член 7 против Полша и Унгария.

Европейски информативен източник за справяне с дезинформацията

И най-после, резолюцията акцентира, че дезинформацията по отношение на COVID-19 е сериозен проблем за публичното здраве. Следователно, Европейски Съюз би трябвало да сътвори европейски информативен източник, който да подсигурява, че всички жители имат достъп до точна и тествана информация. Евродепутатите също приканват сдруженията в региона на обществените медии самодейно да подхващат нужните ограничения за прекъсване на дезинформацията и словото на омразата свързани с ковид.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР